Woods inför comebacken: "Lika nyfiken som ni är"

Efter sju månaders frånvaro gör Tiger Woods den här veckan comeback, för femtielfte gången. Håller foten? Golflegendaren själv är i alla fall försiktigt optimistisk.

Tiger Woods under US Masters i april. Det var senaste gången han tävlade. Arkivbild.

Tiger Woods under US Masters i april. Det var senaste gången han tävlade. Arkivbild.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Golf2023-11-29 13:00

Det är i Hero World Challenge på Bahamas, där 20 toppspelare är på plats och Tiger Woods är spelande värd, som 48-åringen peggar upp i en tävling för första gången sedan han missade kvalgränsen i US Masters i april.

Det har hänt en hel del sedan sist. Woods har opererat sin skadade vrist, PGA-touren har lämnat chockbeskedet att man söker ett samarbete med LIV-touren, vilket i sin tur ledde till att Woods för första gången tog plats i PGA-tourens styrelse.

Men foten först. Den känns bättre efter ingreppet som gjordes kort efter att Tiger Woods haltade sig igenom de sista hålen på Augusta National i våras.

– Jag har inget kvar av den vristsmärta som jag hade med all skrot som de hade satt in i foten tidigare. Allt det är borta. Men andra delar av kroppen, som knät och ryggen, gör ont. Smärtan flyttar och det var samma sak när jag fick ryggen stelopererad (för ett antal år sedan), säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Möter världsettan

På Bahamas ska Woods mäta sina krafter med världsettan Scottie Scheffler och norske fjolårsvinnaren Viktor Hovland, bland andra.

– Jag är lika nyfiken som ni är, säger amerikanen och tillägger att det i alla fall inte ska vara några problem att gå 90 hål (inklusive onsdagens pro-am) på fem dagar.

Inför 2024 hoppas Tiger Woods, som ådrog sig fotskadan i en allvarlig bilkrasch för snart tre år sedan, på ett idealscenario där han kan tävla en gång i månaden. Det skulle kunna innebära spel i såväl The Players Championship i mars som deltagande i de fyra majortävlingarna under april, maj, juni och juli.

Woods, en av favoriterna till att bli USA:s Ryder Cup-kapten 2025, har samtidigt en hel del att göra i sin nya roll som styrelsemedlem på PGA-touren. Den 15-faldige majorvinnaren riktade på tisdagens presskonferens kritik mot tillvägagångssättet när PGA-touren i början av juni presenterade en överenskommelse med LIV, ett besked som tog spelarna helt på sängen.

"Väldigt frustrerade"

– Vi var väldigt frustrerade över vad som hände och vi tog tag i det för att försäkra oss om att spelarna i framtiden inte ska lämnas utanför diskussionerna, som vi blev då. En av åtgärderna blev att få in mig på en plats i styrelsen, säger golfikonen.

När överenskommelsen slöts mellan de tre stora tourerna – även DP World Tour, tidigare Europatouren, är med i samarbetet – var planen att ha ett färdigt avtal på plats senast vid årsskiftet.

– Jag är övertygad om att en uppgörelse kommer bli av på något sätt. Om det blir den 31 december eller försenas... alla sidor förstår att vi jobbar tillsammans, säger Tiger Woods.

På torsdagskvällen, svensk tid, inleder han sin första runda på Bahamas.

Fakta: Tiger Woods

Född: 30 december 1975 i Kalifornien.

Blev proffs: 1996.

Majorsegrar: 15 (US Masters 1997, 2001, 2002, 2005, 2019, US Open 2000, 2002, 2008, British Open 2000, 2005, 2006, PGA-mästerskapen 1999, 2000, 2006, 2007).

Världsetta: Under totalt 683 veckor, ett överlägset rekord. Blev nummer 1 för första gången i juni 1997 och var det för sista gången i maj 2014.

Nuvarande världsrankning: 1 328:e plats.

Aktuell som: Gör comeback på Bahamas i sin första tävling sedan i april. Woods spelade hyfsat regelbundet 2019, då han också sensationellt vann sin senaste major, men har därefter tävlat sporadiskt. Totalt har det blivit endast 14 tävlingar på fyra år för Woods.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om