Unge golffantasten till final i eftertraktade tävlingen

Häromveckan blev det klart att den unge golftalangen Vilgot Kronstrand, spelandes för Tobo GK, avancerat hela vägen till Sverigefinal i Teen Cup. "Det är helt fantastiskt", säger han när vi pratar med honom.

Tobo GK:s Vilgot Kronstrand är vidare till final i Teen Cup.

Tobo GK:s Vilgot Kronstrand är vidare till final i Teen Cup.

Foto: Magnus Strömsten

Golf2022-08-18 11:30

När Sporten når Vilgot är han passande nog ute och spelar. Och att golfen ligger varmt om hjärtat är 15-åringen inte sen med att erkänna.

– Det är en härlig och väldigt rolig sport. Jag har hållit på nu i drygt fyra år och är fortfarande helt fast. Det började med att jag var ute och testade att slå lite ihop med min pappa och bror, och efter det har jag inte kunnat sluta, säger han.

Vilka är dina styrkor ute på banan?

– Jag skulle säga mitt närspel. Och inspelen är jag också väldigt duktig på. Mitt handicap just nu är 3,4. Jag började på 2 efter att det gått riktigt bra i slutet på förra året. Jag brukar hålla mig runt omkring 3, det är ett bra handicap enligt mig.

Senare i augusti avgörs Sverigefinalen i Teen Cup som benämns som "Världens största ungdomsturnering i Golf". Vilgot är själv kvalificerad. Så här har hans resa mot finalen sett ut.

– Det börjar först med ett Klubbkval, där de två bästa spelarna i hemmaklubben går vidare. Och i slutändan så stod jag som en av segrarna, vilket kändes helt fantastiskt. Därefter var det dags för gruppspel i Vetlanda. Då spelade jag på riktigt bra och vann på 74 slag, tre slags marginal före den som kom tvåa.

Efter det väntade Regionkvalet som spelades i Kalmar, och lovande nog för honom så slutade även det bra.

– Ja, jag kom tvåa i den tävlingen och det var tillräckligt för att avancera till Riksfinalen, som även kallas Sverigefinalen. Det var otroligt skönt att vinna i den tävlingen eftersom det var där jag åkte ut förra året. Så jag fick lite revansch kan man säga.

Sverigefinalen i Teen Cup pågår 26-28 augusti, och Vilgot Kronstrand är alltså ett av namnen som noteras i startfältet.

Vilken sorts klubba som Vilgot påträffas med kan snart ändras. Redan nu har han nämligen tagit fram innebandyklubban ur garderoben och börjat ställa in sig på den kommande innebandysäsongen.

– Haha, det är lite svårt att välja mellan golfen och innebandyn. Men det blir att kombinera dem bägge helt enkelt. Som tur är så pågår sporterna under lite olika säsonger, vilket förstås underlättar. Men golfen kan jag bara inte släppa, det går inte, det är för roligt, säger han.

Ännu roligare blir det säkerligen vid ett fint resultat i finalen på Teen Cup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!