Tuffa tider på Tobo för tio år sen – så är läget nu

Golfboomen var över. Skulden stor. Läget för Tobo GK var tufft för tio år sedan. Det har hänt mycket sedan dess... "Trodde inte att vi skulle klara oss så bra", säger mångårige ordföranden Kenneth Johansson.

"Hyfsat vålmående". Så beskriver ordföranden Kenneth Johansson det ekonomiska läget idag i Tobo GK.

"Hyfsat vålmående". Så beskriver ordföranden Kenneth Johansson det ekonomiska läget idag i Tobo GK.

Foto: Martina Gradian/Arkiv

Golf2021-01-22 20:30

Förra året upplevde många klubbar en golfboom – igen. Det var som en flashback på hur det var för 15–20 år sen. När den var över då, fick flera klubbar det tufft. Tobo GK var en av dem. När Sporten gjorde ett nedslag hos golfklubben för exakt tio år sedan var dåvarande ordföranden Göran Rosell öppenhjärtig och berättade om det ekonomiskt bekymmersamma läget. 

– Vi har skulder på 800 000 kronor i medlemslån. Det är gamla synder vi får leva med. 

undefined
Tobo GK hade det tufft ekonomiskt för exakt tio år sedan. Här ses ordföranden Göran Rosell.

På frågan om medlemmarna skulle vara oroliga för om det skulle gå att spela golf säsongen 2011, svarade han så här:

– Om vi blir konkursmässiga kan det bli så att banan tas över av privata aktörer – men jag är övertygad om att det inte blir så. 

Göran Rosell berättade också att styrelsen hade en plan för hur man skulle försöka råda bot på det ekonomiskt ansträngda läget. Det skulle ske genom att sälja av mark.

Så vad har då hänt i Tobo GK sedan dess?

– Det är klart bättre nu än för tio år sedan. När jag kom in i bilden för sju-åtta år sedan gick snacket att vi kommer kursa när som helst. Många frågade mig hur jag kunde gå in som ordförande när läget var som det var. Men det gick bra, vi lyckades vända på trenden. Vi fick mycket hjälp, inte minst av banken, säger Kenneth Johansson.

Vad gjordes mer?

– Vi drog i handbromsen när det gällde kostnader. Vi behövde betala tillbaka många gamla "surdegar" för att komma på rätt spår igen.

Kenneth Johansson berättar vidare att klubben investerat ganska mycket de senaste åren, bland annat i ett bevattningssystem och i maskinparken. Banan har också fått en uppfräschning på flera sätt. 

– De två senaste åren har det i princip gått plus minus noll. Åren innan dess gick vi med plus efter avskrivningar. 

Hur är läget i klubben idag?

– Jag trodde inte att vi skulle klara oss så bra som vi faktiskt gjort. Vi är hyfsat välmående idag. Och trots att mycket har skett på banan och vi har fått en mer öppen och mer "enkelspelad" bana, så vill man ju alltid göra ännu mer förbättringar. 

Här lyfter Kenneth Johansson fem punkter på varför klubben gått från en ganska stor skuld till dagens klart bättre ekonomiska läge:

  Vi har sålt av skog
  Dragit ner på kostnader
  Medlemmar har stöttat med bland annat maskininköp
  Mer sponsring
  Vi har fått många fler som jobbar ideellt.

– Det allra viktigaste och bästa är det sistnämnda. Vi är många som hjälper till och det är vi så tacksamma för. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!