Guldjubel för Rasmus gäng: "Mest en stor lättnad"

Sista chansen. Med ett lag under hårt favorittryck. Då klev Storebrokillen Rasmus Rosin fram och spelade en avgörande roll när hans Landeryds GK tog hem titeln i JSM i lag i golf. "Det blev verkligen det sagoslut som jag hade hoppats på", säger han.

Guldmedaljörerna i Landeryds GK.

Guldmedaljörerna i Landeryds GK.

Foto: Landeryds GK

Golf2022-11-04 16:00

Linköpingsklubben Landeryds GK har fina traditioner när det kommer till junior-SM för lag. Klubben hade två titlar i bagaget sedan tidigare.

– Jag var med och spelade hem ett av gulden, men det var under coronatider i en tävling som fick avbrytas. Det kändes inte som att vinna på riktigt. Förra året kom vi bara trea så vi var rejält revanschsugna i år. Jag var extra taggad för det var sista chansen för mig att delta som junior.

Fyra lag hade kvalat in till finalspelet som avgjordes på West Cliffs Ocean and Golf Resort i Portugal. 

– Det är för kallt att spela hemma i Sverige nu och så blir det en cool grej för finallagen att få åka iväg en vecka och spela om medaljerna utomlands.

21-åringen från Storebro hade spelat golf i Portugal tidigare, men aldrig på en bana med en så speciell karaktär.

– Den ligger vid havet vi Atlantkusten och så länge man håller sig på fairway så är det inga större konstigheter. Missar du så är det mer eller mindre kört. Ruffen består nämligen av tjocka buskar.

Fick du lägga om taktiken och spela mer på säkerhet?

– Nej, jag är ganska säker från tee med drivern så jag körde på som vanligt. På fem rundor så slog jag bara bort en boll. Det fanns däremot andra spelare som knappt hade med sig några bollar hem.

undefined
Rasmus Rosin.

I själva tävlingen mötte de fyra lagen Landeryd, Delsjö, Flommen och Vasatorp varandra inbördes en gång var. Varje match bestod av en pojk-foursome, en flick-foursome, en valfri foursome samt en pojk- och en flicksingel.

– I de två första matcherna gick det lite trögt från början för många av våra spelare. Vi vann första matchen med 3–2 och i andra vann vi också knappt tack vare att motståndarna missade en kort putt på sista hålet.

Det betydde att Landeryd ställdes mot Vasatorp i sista omgången i en direkt avgörande final.

– Vi fick en bättre start där och kopplade tidigt grepp. Vi låg under länge i min foursome, men vände och fick avgöra på 18:e hålet. Totalt vann vi med 4,5 mot 0,5.

Hur kändes det?

– Det var kanske inte den där euforin som man kan tro, utan mer en stor lättnad över att vi lyckades motsvara förväntningarna.

Vad siktar du på nästa säsong?

– Jag kommer nog spela kvalet till Europatouren som även gäller Challangetouren. Sedan är målet att ta mig till slutspel på den nordiska touren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!