Stora förändringar på Tobo: "De är guld värda"

Bort med det stora bokträdet, bort med eken, väck med stubbarna – och ladda på med den nya bevattningen. Coronatider till trots...det har hänt mycket på Tobo GK under våren. Och många har hjälpt till med banförbättringarna.

Torgny Jutterdahl, vänster, Staffan Söderlund, mitten och Micael Nilsson, höger har alla arbetat hårt för att göra banan fin.

Torgny Jutterdahl, vänster, Staffan Söderlund, mitten och Micael Nilsson, höger har alla arbetat hårt för att göra banan fin.

Foto: Haris Dreco

Golf2020-06-03 19:45

Ni ser greenkeepern Micael Nilsson på bild. Han jobbar dagligen med att sköta Tobo-banan och få till finishen på bästa sätt. Ni ser också två av de närmare 20 engagerade medlemmarna i veterangruppen, Torgny Jutterdahl och Staffan Söderlund. Tillsammans har de lagt ner ett stort jobb på golfbanan i vår. 

– De är en enorm tillgång för klubben och guld värda, säger Micael Nilsson. 

Han om någon vet hur mycket arbete och tid det krävs för att få till en bana som håller hög standard. 

Och som sagt, mycket har hänt på Tobo de senaste månaderna. 

– Det jobb vi har lagt ner i år har vi inte varit i närheten av tidigare, säger Torgny Jutterdahl och nämner de 25 stubbar som tagits bort på de olika hålen, stenbumlingarna som forslats bort och arbetet med att snygga till efter att bevattningen på några av hålen kommit på plats. Vi har lagt över 500 timmar. 

Allt för Tobos och golfspelarnas bästa.

– Vi vill ha banan så fin som möjligt.

undefined
Micael Nilsson är greenkeeper på Tobo.

Micael Nilsson säger så här om de förbättringar som skett:

– Vi har lagt bevattning på fem nya hål; ettan, trean, fyran, sexan och nian. Det hade vi planerat för en längre tid. Nu är det bara på hål sju och korthålen som vi inte har bevattning. Vi har tagit bort många stubbar och många träd. Jag jublade högt när det stora bokträdet på sexan försvann. Vi tog den största motorsågen som fanns och kapade bort det. Och så tog vi bort den stora eken på femmans korthål. Det var också efterlängtat, liksom alla träd som försvann på hål 17. Vi har också lagt igen några av bunkrarna. 

Syftet med banförbättringarna är glasklart. 

– Vi vill förenkla spelet så mycket som möjligt och göra det trevligare och roligare för golfspelarna. 

Micael Nilsson berättar att mycket har hänt, men helt nöjd...nä, det blir han aldrig. 

– Haha, nä. Den dagen jag blir det så får jag nog fundera på ett och annat. Jag tycker att banan är fin nu, men det finns hela tiden en drivkraft att göra den ännu finare. Och det är tålamodskrävande. Vi ställs hela tiden inför nya utmaningar eftersom väderleken styr mycket. Att inte minst få till en så hög nivå på greenerna som möjligt är en ständigt pågående process. Just greenernas finish är något som berör många golfare. 

Det snackas om en ny golfboom. Märker du av ett ökat intresse för spel på Tobo GK?

– Absolut. Det märktes en ökning redan förra året. Det är många som spelar som jag inte har sett här tidigare. Jag har jobbat här i 15 år och min känsla är det inte har varit så mycket tryck på banan som det är nu. Det är jätteroligt. 

Förhoppningen är att klubbtävlingarna snart kan komma igång på Tobo GK.
Förhoppningen är att klubbtävlingarna snart kan komma igång på Tobo GK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!