Rasmus tog plats hos svenska mästarna – jagar nytt guld

Landeryds GK är regerande svenska mästare i golf. I helgen fick Storebrokillen Rasmus Rosin beskedet att han tar plats i laget i kommande SM i veckan. "Det hade jag verkligen inte räknat med", säger han.

Här ses bland annat Rasmus Rosin med segrande Birgittaskolan i Skol-SM i golf för något år sedan.

Här ses bland annat Rasmus Rosin med segrande Birgittaskolan i Skol-SM i golf för något år sedan.

Foto: Privat

Golf2021-07-13 12:00

Att nå den yttersta svenska eliten i golf är stentufft.

Konkurrensen är brutalt hård. 

Rasmus Rosin är hårt dedikerad till sporten, där mycket i hans liv kretsar just till idrotten med klubbor och vita små bollar. 

– Min sambo kan tycka att det blir väl mycket ibland. Jag kan åka till golfbanan vid fem på morgonen och vara tillbaka hemma åtta på kvällen. 

20-åringen är kan man säga halvtidsproffs, eller kanske mer därtill. 

– Jag jobbar på golfbanan i Landeryd på förmiddagarna, sen är det träning som gäller. Det är en galet härlig miljö att arbeta i. Här finns gym, sjukgymnaster, bra banor och tanken är att det ska satsas på en ny golfhall och även padelbanor på området. Förstår jag det rätt är det bara ett bygglov som återstår innan de kan sätta igång. 

undefined
Rasmus Rosin, till vänster, har nått flera framgångar i sin unga karriär - och fler lär vara på gång.

För Rasmus är det något av en drömtillvaro, trots att mycket handlar om att prestera på topp och där kraven är tuffa. 

Under våren har han fått kvitto på att han är på väg uppåt i karriären. 

– Jag spelar på en tour som heter Nordic League, en proffstour med spelare från Sverige, Danmark, Finland och Norge. Man kan säga att jag halkade in som på ett bananskal, haha. 

Rasmus berättar att han fick chansen i årets första deltävling i Danmark, där arrangören inte fick ihop fullt startfältet. Rosin tog plats och klarade cuten. Efter det rullade det på. Han fick möjlighet att spela fler tävlingar och har lyckats klara cuten i flera av dem. 

– Jag är nöjd med mitt spel och mina resultat. Nu har jag spelat till mig en plats på den touren. Mitt mål är att få spela den fullt ut nästa år. 

Den här säsongen är hans första som proffs. Några jättesummor trillar inte in i Nordic League...

– Nä. Det är svårt att få det att gå ihop på den här touren. Placerar man sig topp 15-20 så täcker det alla fall kostnaden den veckan. 

Arbetet på Landeryd och välvilliga sponsorer är grunden för satsningen. 

– De gör det möjligt för mig att göra den här satsningen. Jag är väldigt tacksam gentemot dem. Många som stöttar mig är från Storebro och Vimmerby, säger Rasmus Rosin. 

Han hoppas att han ska fortsätta ta steg i sin utveckling och så småningom nå Challengetouren, steget under Europatouren. 

– Det är bara att kriga på. 

Att han nu tagit plats i Landeryds starka lag i Lag-SM är ytterligare ett bevis för att han är på rätt väg. 

– Jättekul förstås. Vi är sex spelare i laget och jag är yngst och den med minst erfarenhet. Jag är nöjd med den speltid jag får. Tränaren sa till mig att jag åtminstone får spela en runda. 

Linköpingsklubben är alltså regerande svenska mästare (2019). 

Har ni några stora stjärnor i laget?

– Tyvärr är den bäste (Henric Sturehed) skadad. Han spelar på Europatouren. Vassast nu är Jesper Sandborg, som då och då får spela på Europatouren men mestadels spelar han på Challengenivå. 

SM-tävlingarna avgörs under fyra dagar på Uppsala GK. 

Och det här med att vinna SM är Landeryd mästare på. 

– Vi har vunnit junior-SM de två senaste gångerna. Jag var med förra gången, men då var det inte som det brukar på grund av coronapandemin. Vi kunde inte spela färdigt SM, men vi vann eftersom vi var högst rankade. 

Rasmus Rosin hoppas att ta en ny titel där snart. Förhoppningsvis i Spanien...

– Det är massor av lag som deltar, där de 16 bästa lagen sållas ut efter två serieomgångar runt om i laget. De fyra bästa lagen går sedan till final och den brukar avgöras i Spanien. Jag tror och hoppas vi kan nå så långt. Vi har ett riktigt bra lag. 

Men nu är det stora SM som väntar. Förra gången Rasmus spelade seriegolf gjorde han det i Tobo GK:s färger. 

– Jag var med i laget som tog klivet upp i division ett. Det känns förstås lite surt att inte få vara med nu när de ska spela i ettan.

Om vi tittar till ditt spel. Vad känner du att du utvecklat det här året?

– Mycket. Framför allt har mitt spel med järnslagen blivit mycket bättre och jag träffar fler greener än tidigare. Från tee har jag alltid varit ganska så stabil. Nu hoppas jag höja mig en nivå i puttningen. Det och närspelet är det viktigaste i golfen. De allra flesta slår bollen ganska likvärdigt. 

Jobbar du med den mentala biten med tanke på den tuffa konkurrensen?

– Ja, det gör jag. Det blev mest i vintras och det ger resultat. Har man ett starkt psyke kan det spara ett par slag på varje runda, som blir viktiga i slutändan. 

Lag-SM i golf i Uppsala

Landeryds GK är regerande mästare på herrsidan. 

16 lag deltar: AIK, Landeryd, Delsjö, Kalmar, Kristianstad, Karlstad, Kårsta, Hills, Hagge, Vasatorp, Gävle, Halmstad, Haninge, Bro-Bålsta, Lidingö, Upsala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!