Philip lever på golf

Philip Svensson från Vimmerby gör precis som de svenska världsstjärnorna Annika Sörenstam, Carin Koch och Jesper Parnevik - livnär sig på golf. Låt vara att det inte är genom att spela, men väl genom att fixa och ordna så att svenska golfturister får en så behaglig vistelse utomlands som möjligt.

Philip Svensson är en av traktens bästa golfare. Han har nyligen kommit hem från ett äventyr i Egypten och siktar framöver på att tävla fflitigt under sommaren. Foto: Magnus Strömsten

Philip Svensson är en av traktens bästa golfare. Han har nyligen kommit hem från ett äventyr i Egypten och siktar framöver på att tävla fflitigt under sommaren. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Golf2005-06-04 08:10

Pollenallergin har slagit till för fullt.
Det hörs tydligt att Philip Svenssons hals och näsa är hårt attackerad av allergin. Med skrovlig röst berättar han om sitt senaste golfäventyr.
I Egypten.
Ett kaotiskt Egypten.
- Det var sanslöst, säger Philip och skrattar lätt. Det var människor överallt och det var inte alltid så lätt att hålla reda på alla turister när vi var inne i Kairo. Det sägs att det är världens fjärde största stad med 18 miljoner invånare.
Lägg därtill ett Egypten som är utsatt för terrorhot och ni förstår att vardagen ibland ter sig mycket kaotisk.
- Det var kontroller och vägspärrar överallt. I gathörnen stod poliser utrustade med kalashnikovs (vapen). Det var inte precis lättjobbat. Allt tog tid.

Jobb - dygnet runt
Philip Svensson tillbringade fyra månader i det Nordafrikanska landet som reseledare för Nordens största golfarrangör. Och det var förenat med hårt arbete.
- Vissa tror nog att det är glassigt att vara reseledare för ett golfföretag utomlands. Att det bara typ är att sitta på en stol på dagarna och fixa starttider till turisterna. Riktigt så är det inte.
När Philip beskriver vardagen på Dreamland Golf & Country Club utanför Kairo låter det inte alla gånger som en drömtillvaro.
- Vi arbetade från sju på morgonen till elva på kvällen. Sju dagar i veckan. I princip skulle vi vara tillgängliga och anträffbara för gästerna dygnet runt.

Får i bussen
Det handlade om betydligt mer än om att boka starttider.
- Vi hade fem olika utflykter, bland annat till pyramiderna och till Egyptiska Muséet mitt inne i Kairo. En gång fick vi en buss som det hade varit en massa får i. I den skulle jag hysa in 46 resenärer och det gick förstås inte. Det luktade illa efter fåren och det var ett jäkla styr kommer jag ihåg. Till slut fick jag en annan buss.
Hann du med att spela någon golf själv?
- Nja, inte så mycket. Det tog faktiskt fyra veckor innan jag och min jobbarkompis hann gå en sammanhängande 18 håls-runda.

Neapel nästa
23-årige Philip har varit hemma i Vimmerby i snart fem veckor. Han har hunnit få distans till äventyret i Egypten.
Snart väntar nya äventyr.
I Italien.
- Jag ska jobba för samma företag i Neapel. Jag har planerat att resa dit i månadsskiftet augusti/september.
Du blev inte avskräckt av vistelsen i Egypten?
- Nej, absolut inte. Visst var det psykiskt jobbigt många gånger, men det är det här jag vill göra. Jag har jobbat i både Cypern och Spanien tidigare.
Philip Svensson säger att omväxlingen och kontakten med så många olika typer av människor tilltalar honom.
- Den ena dagen är inte den andra lik. Man skaffar sig nya erfarenheter hela tiden. Att träffa så många människor är utvecklande. Ena stunden pratar man med en snorkig direktör Johansson. I nästa stund träffar man ett grabbgäng som vill festa.
För Philip Svensson och hans kollegor handlar det om att se till att golfturisterna trivs.
Som han själv gör - för det mesta.
Att ett och annat får har åkt omkring i en "turistbuss" som han har tänkt använda för sina gäster kanske man får räkna med som reseledare.

På greenerna finns det många slag att tjäna.
På greenerna finns det många slag att tjäna.
Fakta
Fick tillbaka golfsuget i Afrika
Philip Svensson var trött på golf och funderade starkt på att lägga av.
Så reste han till Egypten och fick tillbaka glädjen - och spelet.


Philip Svensson är traktens bäste golfspelare. Igen kanske man får tillägga.
Innan han åkte till Afrika för att jobba hade han en djup svacka.
Spelet stämde inte alls.
- Det gick så långt att jag funderade på att lägga av. Det gick tungt för mig i ett och ett halvt års tid.

Stens tips hjälpte
I Egypten blev han jobbarkompis med Sten Lindberg, som bland annat spelat på Challenge Tour.
Han märkte att Philip i grund och botten ville fortsätta spela golf. Ett par väl valda tips fick Vimmerbykillen att själv inse att så var fallet.
- Sten sa till mig att jag skulle ändra greppteknik och jobba på att få en annan rotation i höften.
Philip gjorde som han sa allt kändes plötsligt rätt.
I Egypten har han lagt ner en hel del tid på att korrigera svingen, greppet och rotationen.
- Genom den här förändringen är målet att jag ska slå 25 meter längre med drivern. Jag har kommit en bit på vägen, men mycket jobb återstår innan jag når dit, säger Philip.
Han vet ändå att han är på rätt väg.

Sex under par
Nyligen kom han på delad tolfte plats i Gripsholms Open, som ingår i Svenska Minitouren. Det var hans första tävling på närmare tio månader. Detta i ett startfält med 156 golfare, där det krävdes lågt handicap för att överhuvudtaget få spela.
Själv har Philip + 1,3 i handicap, alltså under scratch.
- Det gick bra. Jag gick på 79 slag första rundan (sex över par) och på 67 (sex under) andra rundan.
Hans 67:a var för övrigt den bästa i hela tävlingen. Inte undra på att Philip Svensson tycker att det roligt med golf igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!