Lönsam försäsong för Rosin – toppar den nya touren

Han tog nyligen dubbla SM-guld i simulatorgolf. Nu firar Storebrokillen Rasmus Rosin stora framgångar på Next golf tour och har spelat in över 300 000 kronor i prispengar. "Utomhussäsongen är redan i hamn ekonomiskt", säger han.

Precis som i vanlig golf krävs det rejält med styrka och fokus i simulatorgolf.

Precis som i vanlig golf krävs det rejält med styrka och fokus i simulatorgolf.

Foto: Erik Winell

Golf2023-02-28 05:30

Next golf tour är en nystartad tävlingsserie som spelas på Trackmans simulatorer världen över. Det är en storsatsning som dragits igång för att lyfta den här typen av golf. Tävlingarna lockar runt 500 deltagare från hela världen.

– Jag väljer fortfarande utomhusgolf alla dagar i veckan, men tyvärr verkar det som att jag är bättre på att spela inne än ute, säger Rasmus Rosin och skrattar.

Efter fyra deltävlingar på touren har han radat upp framskjutna placeringar. 2:a, 5:a, 2:a, 4:a är hans resultat. Det gör även att han toppar order of merit för hela touren.

– Jag jobbar på en anläggning i Linköping som har Trackmans utrustning. Tacke vare det har jag kunnat träna och spela många rundor och har en liten fördel av att jag vet hur anläggningen fungerar, säger Rosin som tidigare i år tog hem dubbla SM-guld i två andra discipliner av simulatorgolf.

undefined
Rasmus Rosin har hittills tjänat över 300 000 kr på vinterns simulatorgolf och har ekonomin för hela utomhussäsongen säkrad.

Varje deltävling är öppen för spel under två veckors tid. Rosin berättar att det inte tar mer än en halvtimme för honom att gå 18 hål.

– Jag spelar ganska snabbt vanligtvis också och har inga särskilda rutiner inför slagen. Sedan spelar man utan puttning så det gäller bara att landa bollen tillräckligt nära flagg.

Hur verklighetstroget är det att spela i en simulator?

– Tekniken är så pass bra nu för tiden att slagen blir som på riktigt tycker jag. Det som skiljer är att du får aldrig ett dåligt läge att slå ifrån. Sedan är upplägget med att damer och herrar spelar på lika villkor från olika tees bra och alla får samma förutsättningar med flaggplaceringar och så vidare.

undefined
Rasmus Rosin slår iväg ett slag på St Andrews klassiska 18:e hål, han gör det dock från sitt arbete vid Kallerstadsrondellen.

På Next golf tour finns det också prispengar att spela om. Förstapriset ligger på nästan 200 000 kronor och den totala prissumman är 1,5 miljon kronor i varje deltävling.

– Jag har spelat in runt 300 000 kronor på de första tre deltävlingarna. Det kommer göra stor skillnad för min satsning resten av året. Spelar jag bra i de sista tävlingarna också så kan man nästan säga att min utomhussäsong för 2023 är i hamn ekonomiskt innan den ens har börjat. Det hoppas jag kan bidra till ett visst lugn.

Rosin ska spela den nordiska proffstouren den här säsongen.

– Den drar igång med tre tävlingar i Polen i april. Sedan har vi en deltävling på Challengetouren som avgörs på min hemmabana Vesterby i år. Den ser jag fram lite extra emot.

Rasmus Rosin.
Rasmus Rosin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om