Inför sammanslagningen – McIlroy hoppar av

Rory McIlroy verkar inte intresserad av att bana väg för LIV-touren. Den nordirländske stjärnan hoppar av sitt uppdrag som spelarrepresentant i PGA-tourens styrelse – som måste godkänna en eventuell sammanslagning mellan golftourerna.

Rory McIlroy lämnar sin roll som spelarrepresentant i PGA-tourens styrelse. Arkivbild.

Rory McIlroy lämnar sin roll som spelarrepresentant i PGA-tourens styrelse. Arkivbild.

Foto: Nathan Denette/AP/TT

Golf2023-11-15 09:32

I pressmeddelandet på PGA-tourens hemsida säger tourkommissionären Jay Monahan att McIlroy vill fokusera på familjen och det egna golfandet.

Det är samtidigt ingen hemlighet att 34-åringen tillhört dem som varit allra mest högljudda i kritiken mot den kontroversiella LIV-touren, som finansieras av Saudiarabien, och till spelarna som valt att flytta dit.

I somras, efter ett år av konflikter, sattes ett ramverk upp mellan LIV-touren, PGA-touren och DP World Tour (tidigare Europatouren), med målsättningen att på något sätt slå samman de tre.

En sådan sammanslagning måste dock godkännas av just PGA-tourens styrelse, som Rory McIlroy, i sin roll som spelarrepresentant, nu lämnat.

På tisdagen, inför veckans Europatourfinal i Dubai, fick nordirländaren frågan om han såg fram emot att delta i planerna på en sammanslagen tour.

– Inte direkt, nej, sade McIlroy.

– Det var inte det jag skrev upp mig för när jag gick med i styrelsen. Men ja, sporten har påbörjat en förändring de senaste två åren.

I styrelsen sitter fortsatt spelare som Tiger Woods. Den amerikanske ikonen har liksom McIlroy varit ledande i kritiken mot LIV-touren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om