Fem snackisar nÀr Solheim Cup inleds

I dag inleds den 18:e upplagan av Solheim Cup. TvĂ„ svenska debutanter hör till de största snackisarna nĂ€r Europa ska försöka vinna tredje raka – i sĂ„ fall för första gĂ„ngen nĂ„gonsin.

Anna Nordqvist slÄr ut pÄ ett av mÄnga kuperade hÄl pÄ Finca Cortesín.

Anna Nordqvist slÄr ut pÄ ett av mÄnga kuperade hÄl pÄ Finca Cortesín.

Foto: Bernat Armangu- e/AP/TT

Golf2023-09-22 05:32

+ Första hÄlet

LĂ€ktarna kommer vara fullsatta och alla blickar riktade mot första tee. Att det Ă€r nervöst att slĂ„ ut i Solheim Cup dĂ„ Ă€r givet – och inledningshĂ„let pĂ„ Finca CortesĂ­n Ă€r dessutom nĂ„got alldeles extra. Ett perfekt matchspelshĂ„l som mĂ€ter 256 meter (par 4), och dĂ€r det finns ett svĂ„rt beslut att fatta frĂ„n tee. Den försiktiga kan spela ut ett hyfsat sĂ€kert kort slag mot fairway och sedan attackera greenen dĂ€rifrĂ„n pĂ„ andraslaget. Den modiga kan försöka att slĂ„ en drive över vattnet som Ă€r mellan tee och green – för att skaffa sig en eagleputt direkt. "Risk and reward" nĂ€r det Ă€r som bĂ€st.

+ Första matchen

Att Europas kapten Suzann Pettersen vĂ€ljer att skicka ut de blĂ„gula debutanterna Linn Grant och Maja Stark i första matchen var det mest uppseendevĂ€ckande med kaptenernas laguttagning – Ă€ven sett med internationella ögon. Ska man tro lagkamraterna Ă€r de tvĂ„ svenskorna redo för uppgiften.

– Det kĂ€nns som att de passar perfekt i det hĂ€r forumet. Det ska bli skitkul att se nĂ€r de spelar och jag tror egentligen inte att det behöver nĂ„gra rĂ„d. Det ska bara gĂ„ ut och göra sin grej, sĂ€ger Caroline Hedwall.

+ LĂ„nga dagar

Strax efter soluppgÄngen, klockan 8.10, inleds spelet med foursomematcherna. Och sedan kan det dröja Ànda till framÄt solnedgÄngen, vid 20-tiden, innan eftermiddagens bÀstbollar Àr över. Med andra ord: Det blir lÄnga dagar för de som dubblerar och spelar tvÄ matcher om dagen. Addera dessutom krÀvande ingredienser som en rejÀlt kuperad bana, hög mental anspÀnning och en stekande septembersol.

I Ohio för tvĂ„ Ă„r sedan var det bara Leona Maguire som spelade alla fem matcher – och frĂ„gan Ă€r hur mĂ„nga som gör det i Andalusien.

– Det Ă€r fan ett test att gĂ„ fem matcher hĂ€r, bĂ„de för spelare och caddies, sĂ€ger Hedwall.

+ MĂ„nga svenskor

Det Àr inte bara Grant och Stark som drar till sig uppmÀrksamhet pÄ Finca Cortesín. Att hela fem av tolv europeiska spelare Àr frÄn Sverige ger eko och Àr ett riktigt kvalitetsbetyg för svensk golf. Rekordet Àr sex svenska spelare, men det var 25 Är sedan och med en lite annan konkurrenssituation.

England (Georgia Hall och Charley Hull) Àr i Är det enda övriga landet som har mer Àn en spelare med i Europas lag.

+ StjÀrnornas status

Charley Hull var bara 17 Är nÀr Liselotte Neumann, dÄ kapten, lÀt henne debutera i Solheim Cup. Nu, tio Är senare, Àr Hull en nyckelspelare i Europas lag. I sommar har hon visat suverÀn form med andraplatser i bÄde US Open och British Open, men under inspelsvarven har hon störts av fÀrska nackproblem.

För USA:s Lexi Thompson Àr lÀget lite av det omvÀnda. FixstjÀrnan har haft ett synnerligen svagt 2023 rent formmÀssigt, men gjorde ett klart godkÀnt genrep pÄ LPGA-touren (19:e plats) och tycks kanske ha hittat spelet i elfte timmen.

– Lexi har sett otrolig ut den hĂ€r veckan, sĂ€ger USA:s kapten Stacy Lewis.

Thompson Àr den som kommer att slÄ det allra första slaget i Ärets Solheim Cup, i matchen mot Grant och Stark.

Fakta: Dagens foursomematcher

8.10: Linn Grant/Maja Stark-Lexi Thompson/Megan Khang

8.22: CĂ©line Boutier/Georgia Hall-Danielle Kang/Andrea Lee

8.34: Leona Maguire/Anna Nordqvist-Nelly Korda/Allisen Corpuz

8.46: Charley Hull/Emily Kristine Pedersen-Ally Ewing/Cheyenne Knight

Vilar i Europas lag: Caroline Hedwall, Madelene Sagström, Gemma Dryburgh, Carlota Ciganda.

Vilar i USA: Rose Zhang, Lilia Vu, Jennifer Kupcho, Angel Yin.

Eftermiddagens bÀstbollmatcher inleds klockan 13.40.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om