Efter Saudi-skandalen – McIlroy stöttar Mickelson

Phil Mickelson saknas i veckans stortävling på TPC Sawgrass. Golfveteranen har tagit en paus efter sina uttalanden om Saudiarabien. Den nordirländska stjärnan Rory McIlroy sågade Mickelson – men välkomnar honom nu tillbaka. –Vi alla gör misstag, säger McIlroy, enligt AFP.

Phil Mickelson. Arkivbild.

Phil Mickelson. Arkivbild.

Foto: Terrance Williams/AP/TT

Golf2022-03-09 13:03

Den 51-årige amerikanen är den stora snackisen inför Players Championship i Florida – trots att han inte är med.

Mickelson har tagit en timeout efter att ha uttryckt sig mycket vårdslöst om Saudiarabiens planer på en superliga som skulle locka de största stjärnorna med enorma penningsummor:

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson till författaren och golfjournalisten Alan Shipnuck, som skriver Mickelsons biografi.

Han sade också att han inte brydde sig om den nya ligan blev verklighet, så länge den gav spelarna mer inflytande över PGA-touren.

"Alla gör misstag"

Mickelson, som med fem majorsegrar är en av tourens största stjärnor, bad om ursäkt för sina uttalanden om den planerade superligan, men blev ändå av med flera sponsorer. Han sade sedan att han skulle ta en paus från golfen för att vara med sina nära och kära och för att jobba på att bli en den man han ville vara.

Den nordirländska stjärnan Rory McIlroy var en av dem som var kritisk mot Mickelsons uttalande och sade att kommentarerna var "naiva, egoistiska, själviska och ignoranta".

Men nu hoppas McIlroy att Mickelson kommer tillbaka.

– Vi alla gör misstag. Vi alla säger saker som vi vill ta tillbaka. Ingen är annorlunda i det avseendet. Men vi borde vara tillåtna att göra misstag och vi borde få be om förlåtelse och att människor förlåter oss och går vidare, säger Rory McIlroy, enligt AFP.

"Kommenterar inte disciplinära frågor"

PGA-tourens kommissionär, Jay Monahan, har enligt AFP sagt att han inte har pratat med Mickelson efter time out-beskedet.

– Han har sagt att han ska ta en paus och vill ha tid för att reflektera. Det är något som jag och vi kommer respektera och hedra, säger Monahan, enligt AFP.

Monahan ville inte klargöra om Mickelson blivit avstängd eller om han skulle ha blivit avstängd om han inte valt att ta en paus från sporten.

– Han klev undan på egen hand och han har bett om tid. Han har fått den tiden. Vi kommenterar inte disciplinära frågor, potentiella frågor eller faktiska frågor. Men var spelare är ansvarig för sina handlingar här ute, säger Monahan.

Det är ännu oklart om Mickelson kommer att vara tillbaka till årets första major, US Masters på Augusta National, första veckan i april.

Fakta: TPC Sawgrass

Vad: Players Championship, kallad den femte majorn.

Var: Ponte Vedra Beach, Florida.

Startfältet: 46 av världens 50 bästa spelare är med i startfältet. Kevin Na (rankad 29 i världen) lämnade återbud sent. Bryson DeChambeau (12), Harris English (19) och Phil Mickelson (45) missar också tävlingen. Tiger Woods missar också tävlingen på grund av skadorna han fick efter en bilolycka för mer än ett år sedan.

Svenskarna: Henrik Stenson har fått en plats i startfältet tack vare sin seger i British Open 2016. Stenson vann även The Players 2009. Även Henrik Norlander och Alex Norén är med i startfältet.

Med en bra placering i veckans tävling kan Norén, just nu rankad 62:a i världen, ta sig in på topp 50 och därmed få en plats i US Masters i april.

Prispengar: Det finns totalt 20 miljoner dollar i potten, just nu motsvarande 199,4 miljoner kronor, varav vinnaren får 35,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om