Skyttekungen: "Gör inte så många mål egentligen"

31 mål på KM under drygt 20 år i Vimmerby IF. Rickard Thuresson är medveten om att han toppar skytteligan för KM i futsal under 2000-talet, men samtidigt lite förvånad. "Jag gör inte så många mål egentligen", säger han.

Rickard Thuresson lyfter KM-pokalen 2012. En av många segrar med Vimmerby IF för turneringens främste målskytt.

Rickard Thuresson lyfter KM-pokalen 2012. En av många segrar med Vimmerby IF för turneringens främste målskytt.

Foto: Magnus Strömsten

Futsal2024-01-05 06:00

Det var under KM 2017 som Rickard Thuresson klev fram som tidernas meste målskytt i turneringen. Då gick han förbi Johan Carlsson i statistiken. Sedan dess har han utökat sin målskörd och står numera på 31 fullträffar. 

Riktigt hur många turneringar som han har spelat är däremot lite oklart.

– Det är färre än 20 i alla fall. I början av 2000-talet spelade vi ofta Nybro Open med VIF som låg samma helg. Sedan har jag missat något år på grund av skada. Dessutom blev det ju inget spel 2021 och 2022 på grund av pandemin. Jag kanske kan ha spelat 15 gånger.

Det innebär ett målsnitt på runt två mål per år för Thuresson och att det kanske ändå ligger lite sanning i hans egen tes om att han inte gör så många mål.

– Jag spelar faktiskt hellre fram om jag får chansen. Men det är klart att när man spelar så många turneringar och matcher blir det ju en del mål också.

undefined
Rickard Thuresson på KM 2007.

Att han har IFK Tunas Anton och Martin Carlsson jagandes bakom sig på 24 och 23 mål bekymrar honom inte heller.

– Skulle jag tappa den titeln i framtiden är det inget som bekymrar mig direkt. Jag har ett SM-guld i futsal på meritlistan och det slår högre, säger Thuresson och syftar på att VIF vann SM 2010 och fick representera Sverige i Champions League på Island dessutom.

– Då var det en helt annan satsning på futsal med laget. Numera tränar vi lite inomhus i ett par veckor och kör med de spelare som är sugna på att spela.

Thuresson ingår i Vimmerbys lag på lördag, men sätter frågetecken för formen.

– Jag känner att kroppen blir segare för varje år och jag är inte så rörlig som man behöver vara i futsal längre. Men jag hoppas att min rutin ska räcka en bit.

Vad tror du om Vimmerbys möjligheter i turneringen?

– Det är väldigt svårt att säga. Flera av motståndarna kommer bättre förberedda efter att ha spelat träningsmatcher och turneringar inför. Men jag hoppas att vi kan gå långt. Vi har ändå ett lag med många skickliga spelare. Det ska bli kul att se unga nyförvärvet Ibrahim Haddar. Han har de rätta egenskaperna för futsal.

Lördagens upplaga av KM kan bli den sista för den blivande 38-åringen.

– Det vet man aldrig. Jag tar det år för år nu.

Fotnot: KM i futsal sänds på www.vimmerbytidning.se med start 08.20 på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!