Slår 35 år gammalt rekord – klar för OS

Drömgränsen på 10 000 meter krossades och dessutom är nu OS-biljetten klar. Med den svenska rekordtiden 26.52,87 kan Andreas Almgren blicka mot Paris i sommar. –Jag visar redan nu att jag har hög kapacitet, säger han.

Andreas Almgren, andra från vänster, vid ett tidigare lopp. Arkivbild.

Andreas Almgren, andra från vänster, vid ett tidigare lopp. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner

Friidrott2024-03-17 09:35

Andreas Almgren har blivit ett av Sveriges hetaste friidrottsnamn. Varför visade han natten till söndag svensk tid. I tävlingarna i San Juan Capistrano i Kalifornien OS-kvalade svensken på 10 000 meter.

I förhandsdiskussionerna talades det om en ny rekordtid under den svenska drömgränsen 27 minuter, väl i mål blev det 26.52,87. Resultatet innebär att ett av svensk friidrotts äldsta rekord, Jonny Danielssons 35 år gamla rekord på 27.55,74 nu är raderat.

Bra förhållanden

Tiden, som är den tredje snabbaste genom tiderna av en europé, räckte till en tredjeplats i tävlingen men framförallt till att Andreas Almgren redan nu – drygt fyra månader före OS i Paris – i princip är klar för tävlingarna, även om han formellt måste tas ut av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det är väldigt skönt att ha det avklarat. Det fanns inte så många möjligheter så jag visste att det var i princip den här chansen, säger Almgren till TT.

Med 13 grader och nästintill vindstilla var förhållandena perfekta för ett långdistanslopp, under tävlingen hade deltagarna dessutom hjälp genom en "lyshare", en teknisk lösning för att hjälpa löparna att hålla tillräckligt hög snittfart.

– Jag låg konstant fyra sekunder bakom men kände mig väldigt fräsch och visste att det skulle gå med en snabb avslutning på de två sista varven, säger han.

Andreas Almgrens målsättning är att även få OS-tävla på 5 000 meter.

– Det är en tävling i Stockholm den 15 maj, förhoppningsvis kan jag säkra det det då, säger han.

Bra effekt

Helt klart är dock redan nu att svensken inte kommer vara med på SOK:s förläger. Almgren kommer i stället att ladda upp i S:t Moritz, Schweiz, samt i Spanien.

– Jag upplever att jag får bra effekt på att ligga på hög höjd, jag gjorde det inför det här loppet. Sedan i Spanien blir det ett värmeacklimatiseringsläger, det är risk för höga temperaturer i Paris och svårt att kunna få till det på hemmaplan.

Vilka förhoppningar går du in i tävlingarna i Paris med?

– Jag visar redan nu att jag har hög kapacitet och kan kämpa om framskjutna placeringar. Sen har jag mest sprungit landsvägslopp och tror att det finns ytterligare att plocka av.

Fakta: Andreas Almgren

Född: 12 juni 1995 i Sollentuna.

Klubb: Tureberg.

Grenar: Medeldistanslöpare.

Svenska rekord: 3.32,00 på 1 500 meter, 7.37,05 på 3 000 m, 13.01,70 på 5 000 m, 27.20 på 10 km väg (alla utomhus). 7.34,31 på 3 000 m (inomhus).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!