Polis utreder pappa Ingebrigtsen för misshandel

Norsk polis har öppnat en formell utredning mot norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsens pappa Gjert sedan de anklagat honom för att ha använt fysiskt våld mot dem under uppväxten.

Gjert Ingebrigtsen utreds av norsk polis. Arkivbild.

Gjert Ingebrigtsen utreds av norsk polis. Arkivbild.

Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Friidrott2023-10-26 10:13

"De uppgifter som kommit fram har gjort att vi nu har öppnat en brottmålsprocess. Ett ärende har öppnats kring misshandel i nära relationer", säger polisinspektör Terese Braut Våge i Sørvests polisdistrikt i ett pressmeddelande.

Enligt Braut Våge är polisen nu inne i en utredningsfas där syftet är att ta reda på om något brott har begåtts. Polisen ska förhålla sig neutral och söka bevis som talar både för och emot den utpekade.

Vidare säger Braut Våge att den här typen av utredningar vanligtvis pågår under längre tid och att olika förhör kommer spela en stor roll.

Hävdar sin oskuld

Gjert Ingebrigtsen menar att han är oskyldig till alla anklagelser.

"Även om en polisutredning så klart är en stor påfrestning både för Gjert Ingebrigtsen och resten av hans familj i en redan svår tid, så är det också hans enda möjlighet att bli frikänd", säger hans advokat John Christian Elden.

Elden tillägger att Gjert Ingebrigtsen avser att samarbeta "fullt ut" med polisen och ser fram emot att ge sin version.

Talade ut

Det var för en vecka sedan som löparbröderna talade ut om sin uppväxt i norska tidningen VG.

"Vi har vuxit upp med en far som har varit mycket aggressiv och kontrollerande och som har brukat fysiskt våld och hot som en del av sin uppfostran. Vi känner obehag och fruktan och det sitter i sedan barndomen", sade de.

Bröderna har vunnit flera stora titlar genom åren. Jakob Ingebrigtsen är den största stjärnan med OS-guld på 1 500 meter 2021, VM-guld i år och i fjol på 5 000 meter, Filip tog EM-guld på 1 500 meter 2016 och VM-brons på samma distans 2017 och Henrik EM-guld på 1 500 meter 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om