Nordisk etta hoppas på startpengar nästa år

David Nilsson vann den nya nordiska klassen i halvmaran Göteborgsvarvet. Men det är oklart om han ställer upp nästa år. –De kanske måste locka med startpengar, säger Nilsson.Han var sjua totalt, nästan fem minuter efter segraren Edmond Kipngetich, Kenya.

David Nilsson från Högby blev förste segrare i Göteborgsvarvets nya nordiska klass. Med en kilometer kvar av halvmaran ryckte han i från tvåan Archie Casteel (till höger) från Spårvägen.

Friidrott2023-05-13 14:07

Göteborgsvarvet är en folkfest med mycket publik längs banan och i år cirka 40 000 anmälda löpare.

Tidigare hade loppet också status som SM på halvmara (21 kilometer). Men så är det inte längre, och det har medfört att färre svenska elitlöpare ställt upp.

Arrangörernas motdrag blev att Göteborgsvarvet i år innehöll nordiska elitklasser för herrar och damer.

– Vi ville testa ett nytt grepp för att få en morot för de bästa nordiska löparna, säger Alexander Nilsson, elitansvarig för "Varvet".

Rivaler höll ihop

Segraren i herrklassen blev David Nilsson från Högby, med tiden 1.06.32. Under 20 av 21 kilometer hade han sällskap med rivalen Archie Casteel från Spårvägen. Sedan drog Nilsson i från.

– Det var kul att kroppen svarade i ett sådant ryck, säger Nilsson.

Han hade inte sprungit Göteborgsvarvet på tio år, och är tveksam till att starta nästa år.

– Jag är professionell löpare, så jag utgår alltid i från vad jag kan få i startersättning och eventuella prispengar.

Årets nordiska segrare är öppen med att det är ekonomiska skäl som fått honom att välja andra tävlingar före Göteborgsvarvet på senare år.

Bästa löpare från en svensk klubb var dock, liksom i fjol, Samuel Russom från Hässelby. Han blev sexa totalt, och var flera minuter snabbare än David Nilsson. Men Russom är inte svensk medborgare, och fick därför inte springa som svensk i en nordisk klass.

Första segern

Totalsegraren Edmond Kipngetich från Kenya sprang på 1.01.46 och var glad efteråt.

– Det var min första seger, säger Kipngetich, som dock blev tvåa i en halvmara i Spanien i februari.

Kipngetich ingick i en grupp med åtta löpare som gått loss i täten efter fem kilometer. Sedan tappade en efter en kontakten med övriga i täten. En av dem var Samuel Russom, en annan förhandsfavoriten Alex Kipet från Kenya.

Vid 15 kilometer, strax efter Hisingsbron, hade Edmond Kipngetich också några meters försprång till landsmannen och blivande tvåan Bravin Kiprop, som hängt med den blivande segraren så långt.

Kiprop blev tvåa, 40 sekunder efter segraren.

– Det var hårt, säger Kipngetich, trots sin klara seger.

Kenyanskan Susan Chembai vann damklassen på tiden 1.10.40. Hon ingick länge i en ledartrio, men ryckte i från de andra i slutet av loppet.

– Jag kände mig väldigt stark, så jag måste trycka på, säger Chembai.

Bästa svenska var, liksom i fjol, Hanna Lindholm från Högby. Hon vann den nordiska klassen på tiden 1.16.17.

Susan Chembai, Kenya, vann damklassen i halvmaran Göteborgsvarvet.