Mohamed tog inte maratonchansen

Det ser inte ut att bli något OS för Mustafa Mohamed. Maratonlöparen hade chansen att imponera på SOK, men misslyckades med att slå sitt svenska rekord och får nog räkna bort Tokyo. –De kanske kan ta med mig på framtidskriteriet, säger 42-åringen till GP och skrattar.

Mustafa Mohamed lyckades inte förbättra sitt personliga rekord, vilket hade krävts för att komma under den svenska OS-kvalgränsen. Arkivbild.

Mustafa Mohamed lyckades inte förbättra sitt personliga rekord, vilket hade krävts för att komma under den svenska OS-kvalgränsen. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Friidrott2021-04-18 14:03

Mustafa Mohamed har klarat den internationella kvalgränsen för att få springa maraton i OS, men Sveriges olympiska kommitté kräver resultat som visar att 42-åringen kan konkurrera om topplaceringar i Tokyo.

Då räcker inte det svenska rekordet på 2.10.03 som Mohamed innehar. SOK:s kvalgräns har satts till 2.08.00.

Därför ställde svensken upp i ett specialarrangerat maratonlopp på ett flygfält i Enschede i Nederländerna för att försöka pressa tiden.

"Spände bågen"

Men försöket misslyckades. Mohamed kom i mål på 2.11.09 – och dessutom en bra bit från täten på en 15:e plats.

– Jag spände bågen. Och det höll tills det var fem kilometer kvar ungefär. Sedan började det krampa lite i baksidorna och det blev till slut en minut långsammare än vad målet var. Så jag är lite besviken över det, men det var ändå min näst snabbaste tid någonsin. Jag gjorde vad jag kunde, säger Mohamed till GP.

Regerande olympiska mästaren Eliud Kipchoge, Kenya, vann loppet på 2.04.30.

I damklassen ställde Hanna Lindholm upp med samma målsättning som Mohamed, men bröt efter 30 kilometer, uppger SVT.

Mohamed kritisk

Carolina Wikström är den enda svenska maratonlöparen som fått klartecken till OS av SOK. Även David Nilsson har klarat den internationella kvalgränsen, men har hittills fått nobben.

SOK:s riktlinjer är att det krävs chans på en plats bland de åtta bästa för att få åka till OS – om man inte ses som lovande och kvalar in som framtidshopp.

Mohamed har varit öppen med sin kritik mot SOK:s uttagningsregler.

– Varför skulle man inte ha i OS att göra om man kan bli bland de 20 bästa? Om alla länder hade tänkt så hade det varit 25 löpare på OS i stället för 155 som det var förra gången, säger han till GP.

Nästa OS-uttagning sker den 26 april. Det återstår att se om flera svenska maratonlöpare då får klartecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!