Fougberg 18:e i halvmaraton-VM

Charlotta Fougberg kom på 18:e plats i halvmaraton-VM i polska Gdynia. Ullevilöparen var bara drygt 20 sekunder från det svenska rekordet.

Charlotta Fougberg gjorde en stark insats i halvmaraton-VM. Arkivbild.

Friidrott2020-10-17 12:25

Peres Jepchirchir vann loppet på tiden 1.05.16, världsrekord för ett lopp med bara kvinnliga löpare.

Kenyanskan Jepchirchir tog guldet efter en spurtstrid med tre löpare där Melat Yisak Kejeta kom tvåa. Tyskan på silverplats är den första europeiska medaljören i ett halvmaraton-VM på damsidan sedan 2008.

Formstarka Charlotta Fougberg vann Lidingöloppet på 15 kilometer för tre veckor sedan och gjorde en stark insats på den drygt 21 kilometer långa banan i den polska kuststaden.

Fougbergs tid 1.10.19 är bara 21 sekunder från det svenska rekordet på halvmaraton som innehas av Sarah Lahti.

Sverige hade ytterligare två kvinnor i startfältet. Carolina Wikström slutade 37:a, sex placeringar före Hanna Lindholm.

Svenska rekordhållaren Lahti tvingades lämna återbud på grund av en förkylning.

Herrarnas tävling vanns av Jacob Kiplimo, Uganda, med segertiden 58.49.

Bäste svensk på en 37:e plats blev David Nilsson, nästan tre minuter från segraren.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel placering för Fougberg.