Duplantis: Glad att det inte är min pappa

Norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen anklagar pappa Gjert för fysiskt våld under uppväxten. Armand Duplantis har följt rapporteringen. –Jag är glad över att det inte är min pappa. Jag har jättebra föräldrar, säger den svenske stavhoppsstjärnan

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Friidrott2023-10-27 05:59

Det har varit det stora samtalsämnet inom friidrotten den senaste veckan.

I en intervju med norska tidningen VG berättade Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen att de utsattes för våld av sin pappa Gjert under uppväxten. Gjert var även tränare för löparbröderna fram till 2022 då de valde att avsluta samarbetet.

Utreds av polisen

"Det vi nu ska skriva gör på många sätt ont för det påverkar en person som har betytt mycket för oss och vår karriär. Det påverkar personer som vi står nära och personer som aldrig har bett om att bli inblandade i en offentlig konflikt", skrev bröderna i ett uttalande till VG.

Bland annat beskrev bröderna en uppväxt som präglades av obehag, fruktan och våld.

Under torsdagen rapporterade flera norska medier att polisen utreder pappa Gjert Ingebrigtsen för misshandel. Han nekar till samtliga anklagelser och säger via sin advokat att han vill samarbeta "fullt ut" med polisen och ser fram emot att ge sin version.

"Glad att det inte är min pappa"

Stavhopparen Armand Duplantis vet hur det är att tränas av en förälder. Pappa Greg, själv tidigare stavhoppare, hjälper honom med tekniken. Mamma Helena är fystränare.

Under en pressträff inför sin egen stavhoppsgala ”Mondo Classic”, som avgörs i Uppsala i februari nästa år, säger 23-åringen att han känner till konflikten i familjen Ingebrigtsen.

– Jag hörde att de hade gjort en intervju för en vecka sedan. Jag är glad att det inte är min pappa, säger "Mondo" till TT.

Duplantis: "Så är inte fallet"

Duplantis tänker tillbaka på sin uppväxt och utvecklar sina tankar:

– Jag hade inte samma situation. Jag tror att många kanske tänker att jag var tvungen att hoppa stav och göra det jag gör. Många kanske tror att jag har blivit pressad, men så är inte fallet. När jag växte upp och såg hur vissa andra hade det så känner jag att jag har haft tur, säger 23-åringen och avslutar med:

– Jag har jättebra föräldrar och förutsättningar.

De norska bröderna, Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen har haft fina prestationer genom åren. Den sistnämnde är den största stjärnan med OS-guld på 1 500 meter 2021, VM-guld i år och i fjol på 5 000 meter.

Bröderna Filip, Jakob och Henrik Ingebrigtsen. Arkivbild.
Bröderna Filip, Jakob och Henrik Ingebrigtsen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om