Sedan 1998 har Sveriges olympiska kommitté, SOK, hjälpt elitidrottare ekonomiskt med bidrag från näringslivet genom stödprogrammet Topp och talang. Syftet är att ge aktiva med potential möjlighet att nå världstoppen oavsett hur deras ekonomiska situation ser ut.

Den 1 juli tar nya nio idrottare plats i satsningen.

Till att börja med handlar det om fyra längdåkare. En av dem är, kanske inte så överraskande, 19-åriga Frida Karlsson som under den gångna skidsäsongen fick sitt genombrott i världseliten och bland annat tog tre medaljer varav ett guld i stafett i sin VM-debut i Seefeld.

Satsar mot Milano-Cortina

Övriga tre från skidlandslaget som tas in är Maja Dahlqvist (även hon med VM-guld i Seefeld, i sprintstafett), Moa Lundgren och Johanna Hagström. Även puckelpistbröderna Felix och Oscar Elofsson samt freeskiåkaren Oliwer Magnusson tar plats i stödprogrammet.

Samtliga sju får ett långsiktigt stöd i sina satsningar mot de två kommande olympiska vinterspelen i Peking 2022 och Milano-Cortina 2026.

"Hög klass"

Även cyklisten Emilia Fahlin och tyngdlyftaren Patricia Strenius, som båda satsar mot OS i Tokyo nästa år, tar plats i Topp och talang.

"Det är väldigt hög klass på talangerna som kommer in i SOK:s stödprogram. Samtliga fyra längdåkare har endera vunnit VM-guld för seniorer eller guld under ungdoms-OS. Både Felix Elofsson och Oliwer Magnusson har redan deltagit i olympiska spel, och Oscar Elofsson var årets nykomling i puckelpistvärldscupen den gångna säsongen", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.