Wettergren: "Bara att gilla läget"

Fem spelare kunde inte komma till Köpenhamn och onsdagens landskamp. Lösningen på problemet med de brittiska karantänreglerna hittades i – Danmark. –Klart att det logistiskt och praktiskt har en viss betydelse men det är inte därför vi kallar in dem, säger vikarierande förbundskaptenen Petter Wettergren.

Joel Andersson, i mitten, kallas in till landslaget inför Danmarksmatchen på onsdag. Arkivbild.

Joel Andersson, i mitten, kallas in till landslaget inför Danmarksmatchen på onsdag. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2020-11-09 12:00

Trion Jacob Rinne, Joel Andersson och Oscar Hiljemark anslöt under måndagen. De behövde inte färdas långt. Samtliga spelar i danska ligan. Skälet till den plötsliga inkallelseordern: Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen, Emil Krafth, Ken Sema och Filip Helander, samtliga med brittiska klubbadresser, stoppas av brittiska coronarestriktioner.

Själv sitter förbundskaptenen Janne Andersson i hemkarantän sedan en närstående familjemedlem testats positivt för covid-19 och kompanjonen Peter Wettergren har tagit över befälet på plats.

Det är rörigt, för att prata janneanderssonska.

– Det är bara att gilla läget. Janne är fortfarande chefen och det är han som i slutändan tar ut laget. Vi har tät kontakt och stämmer av med varandra. Enda skillnaden är att jag får ta hans grejor här också eftersom han inte är på plats, säger Wettergren.

Snabb och smidig lösning

Det som såg besvärligt ut efter den brittiska regeringens påbud i helgen, om att personer som vistats i Danmark måste sitta i två veckors karantän vid återkomsten till Storbritannien, löste sig snabbt och smidigt.

Rinne, Andersson och Hiljemark har samtliga landslagserfarenhet – större eller mindre – och blir nu aktuella för spel på Brøndbystadion på onsdag.

– Det är spelare som är med på Jannes och min bruttolista. Oscar har varit med under EM- och VM-kvalet, varit med ganska flitigt hos oss tills han fick sin skada. Rinne och Andersson har varit med på januariturnén några gånger. De gör bra i från sig i sina klubbar, säger Wettergren.

Av de fem stoppade spelarna från Storbritannien var tre i hög grad aktuella mot Danmark: Krafth, Sema och Helander.

Nilsson Lindelöf och Olsen är påtänkta för Nations League-mötena med Kroatien på Friends arena på lördag och mot Frankrike på Stade de France i Paris på tisdag i nästa vecka.

Har en plan

Janne Andersson och Peter Wettergren har aviserat att de lär följa upplägget från förra samlingen. Det innebär i så fall, likt mot Ryssland då, ett starkt reservbetonat lag mot danskarna.

– Janne och jag har en plan för hur vi ska matcha gänget de här tre matcherna, men det är inget jag vill gå ut med, säger Wettergren.

Han har under större delen av sin tränarkarriär föredragit att vara nummer två. Assistenten, medarbetaren. Nu leder ha landslaget i de kommande två landskamperna.

Det kan bli tre, om viruset stoppar Janne Andersson även mot Frankrike.

– Jag tycker att det är roligast att jobba med spelarna, med processer in i en match, individuellt och lagdelsmässigt, men jag har utvecklats också genom åren och är inte lika nervös längre. Det ska bli kul, säger Peter Wettergren.

Danmark har än större problem med de nya, hårda brittiska restriktionerna. Sju spelare med klubbtillhörighet i England missar matchen mot Sverige.

Nio nya i danska truppen

Det handlar om målvakterna Kasper Schmeichel (Leicester) och Jonas Lössl (Everton), mittfältarna Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham) och Mathias Jensen (Brentford) samt backarna Henrik Dalsgaard (Brentford), Andreas Christensen (Chelsea) och Jannik Vestergaard (Southampton).

Förbundskaptenen Kasper Hjulmand har kallat in nio ersättare.

Danmark möter Island och Belgien i Nations League efter landskampen mot Sverige.

Sveriges trupp mot Danmark

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi, Jacob Rinne, Ålborg.

Försvarare: Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn, Marcus Danielson, Dalian, Mikael Lustig, AIK, Joel Andersson, Midtjylland, Martin Olsson, Helsingborg, Mattias Johansson, Genclerbirligi, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Marcus Berg, Krasnodar, Jens Cajuste, Midtjylland, Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Alexander Isak, Real Sociedad, Dejan Kulusevski, Juventus, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Oscar Hiljemark, Ålborg, Robin Quaison, Mainz, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Seattle, Jordan Larsson, Spartak Moskva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!