VSK efter uppflyttningen: Finns inga pengar

Minuterna efter Västerås avancemang till allsvenskan tror tränaren Kalle Karlsson att klubbens chanser att hänga kvar i högsta serien är små: –Självklart behöver vi en riktigt kraftansträngning, säger Karlsson.

Kalle Karlsson har tagit upp Västerås till allsvenskan.

Kalle Karlsson har tagit upp Västerås till allsvenskan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-10-29 17:34

Efter 2–1 hemma mot Gais stod det klart: Västerås spelar i allsvenskan nästa år.

Glädjescenerna på gräsmattan i Västerås var enorm sedan publiken stormat planen för att hylla spelarna efter avancemanget.

Mest samlad var tränaren och managern Kalle Karlsson, som är uppvuxen i bygden och har i alla tider följt föreningens utveckling.

– Det är få förunnat att uppleva det. Jag hade inte kunnat drömma om det, säger Kalle Karlsson.

Klubben i botten

I augusti 2021 fick han tränaransvaret för Västerås. Då var klubben i kris och riskerade att åka ur superettan.

– Vi hade en tuff situation i klubben. Vi tvingades sälja spelare för att få in pengar. Vi hade en tunn trupp, vi hade knappt någon publik, inga pengar, inget lag. Vi hade ingenting, minns Kalle Karlsson.

Därefter vände det. Laget stabiliserades och viktiga spelare värvades in.

Ligger långt

Nu är VSK i allsvenskan, men Kalle Karlsson väljer att ligga lågt och inte våga tro att detta är början på en storhetstid för Västerås.

– Jag vågar inte ta ut något i förskott när det gäller den här klubben. Det har varit så många turer och ekonomiska problem. För åtta år sedan var vi på väg ner i fjärdeligan. Men detta kan hjälpa att bygga klubben i alla delar, säger Karlsson.

– Det här betyder så mycket för hela Västerås. Hela 2000-talet har varit en misär, idrottsmässigt, i den här staden när det gäller våra två lagidrotter som fotboll och ishockey. Vi har visserligen vunnit massa SM-guld i bandy, men det får inte lika stort genomslag nationellt.

Svårt med näringslivet

Patrik Lundstedt, som är ny klubbchef i Västerås, berättar att fotbollsklubben redan har börjat arbetet med att skapa en allsvensk organisation.

– Vi behöver lösa arenan så den motsvarar de krav som finns för allsvenskan.

Västerås omsätter i dag 22 miljoner och räknar nu med att öka omsättningen till 40–50 miljoner efter intäkter från Svensk elitfotboll och det lokala näringslivet.

TT: Räcker det för att bygga ett stabilt allsvenskt lag?

– Det handlar inte bara om pengar för att hänga kvar i allsvenskan. Det har vi sett så många goda exempel på tidigare. Värnamo har exempelvis gjort ett fantastiskt bra jobb. Sirius har också gjort ett jättebra jobb. Det är många exempel som visar att det går att hålla sig kvar, även om man är nykomling, menar Patrik Lundstedt.

TT: Vilka delar av laget behöver förstärkas?

– Jag har valt att inte uttrycka mig sportsligt eftersom jag inte har den kunskapen. Jag tror vi har en bra stomme, sedan får tränarna komplettera med rätt spelare, menar Lundstedt

Kalle Karlsson svarar:

– Vi ska samla oss efter detta. Självklart behöver vi en riktigt kraftansträngning, från stan, från alla för att vi ska kunna mäta oss i allsvenskan:

TT: Finns det pengar?

– Nej, det finns det inte, men det får vi gräva fram.

Västeråsspelarna jublar i omklädningsrummet.
Västeråsspelarna jublar i omklädningsrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!