VM-brons till Sverige – sänkte hemmanationen

VM-guld var drömmen. Men ännu en bronsmedalj är inte fy skam. Sveriges fotbollsdamer försvarade bronset från 2019 efter att ha besegrat hemmanationen Australien med 2–0 på Brisbane Stadium. Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani visade vägen med var sitt mål.

Svenskt jubel efter att Kosovare Asllani gjort 2–0 i VM-bronsmatchen mot värdnationen Australien på Brisbane Stadium

Svenskt jubel efter att Kosovare Asllani gjort 2–0 i VM-bronsmatchen mot värdnationen Australien på Brisbane Stadium

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-19 10:32

De svenska fotbollsdamerna kommer hem från Australien och Nya Zeeland med ännu en medalj från ett stort mästerskap, den tolfte genom tiderna.

Det är dessutom den tredje medaljen på fyra mästerskap under förbundskapten Peter Gerhardssons ledning. Och i det fjärde, EM i fjol, blev laget i princip bronsmedaljörer eftersom man sedan 1993 inte spelar någon match om tredjepris i Europamästerskapen.

Missnöjd publik

En av de stora bronsorganisatörerna på Brisbane Stadium var Fridolina Rolfö. Det var hennes straffmål i den 30:e minuten som gav Sverige greppet om matchen, men det kom inte helt utan kontrovers.

Stina Blackstenius gick omkull i straffområdet i en duell med Australiens Clare Hunt. På reprisbilderna syntes hur Hunt sparkade till Blackstenius på hälen, men hemmapubliken på Brisbane Stadium uttryckte tydligt sin åsikt, det skulle inte vara någon straff.

Huvuddomaren Cheryl Foster höll inte med, och Rolfö klev fram och placerade säkert in 1–0 till Sverige.

Redan i momentet direkt efter att Blackstenius fällts höll Rolfö på att spräcka nollan, men hon nickade i ribban på Kosovare Asllanis inlägg.

Australien dominerade publikhavet men det var Sverige som dominerade bollinnehavet, och de blågula spelarna hotade flera gånger runt det australiska straffområdet. Redan efter 55 sekunder var Stina Blackstenius nära att göra 1–0, efter fint förarbete av Asllani. Men Mackenzie Arnold sträckte ut och räddade skottet mot den bortre stolpen.

Australien lyfte spelet efter en trevande start och saknade inte målchanser. Bland annat skickade storstjärnan Sam Kerr i väg ett tungt skott från kanten av straffområdet i slutminuterna av första halvlek, men hennes lagkompis i Chelsea, Sveriges Zecira Musovic, räddade.

Inställd bronsfest

Det svenska försvaret har varit stabilt under hela VM, och lördagen utgjorde inget undantag.

Och till skillnad från tidigare under turneringen fick Sverige också ordentligt med utrymme för sitt kontringsspel, tack vare både ett offensivt Australien och de många svenska bollvinsterna på mittfältet. I den 62:a minuten gav det 2–0.

Elin Rubensson vann mängder av dueller på mittplanen, och till slut ledde det till mål. Rubensson spelade vidare till Asllani som skickade bollen i djupet mot Blackstenius. Arsenalanfallaren fick inte till något skottläge, men tittade upp och hittade tillbaka till Asllani som pricksköt in 2–0 till höger om Arnold.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson ville så gärna ge hemmafansen en medalj, men Sverige släppte inte in värdnationen i matchen.

Den sista halvtimmen hade Sverige full kontroll – så när som på en farlig chans strax framför Musovic – och när slutsignalen ljöd bröt det blågula medaljjublet från 2019 ut igen.

Tanken var att Sverige skulle få fira bronset med 30 000 svenska fans i Stockholm nästa vecka. Men på grund av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige har medaljfesten skjutits på framtiden.

Fakta: Sveriges bronstrupp

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea, Tove Enblom, Kif Örebro.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Magdalena Eriksson, Bayern München, Linda Sembrant, Juventus, Nathalie Björn, Everton, Amanda Ilestedt, Arsenal, Anna Sandberg, Häcken, Stina Lennartsson, Linköping

Mittältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Caroline Seger, Rosengård, Elin Rubensson, Häcken, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Olivia Schough, Rosengård.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Fotnot: Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, var med i VM-truppen men skadade sig under genrepet i Nya Zeeland och skickades hem. Hon ersattes av Stina Lennartsson.


Fakta: Sveriges mästerskapsmedaljer

2023: VM-brons

2021: OS-silver

2019: VM-brons

2016: OS-silver

2011: VM-brons

2003: VM-silver

2001: EM-silver

1995: EM-silver

1991: VM-brons

1989: EM-brons*

1987: EM-silver

1984: EM-guld

Fotnot: Sverige blev också delad trea i EM 2022, EM 2013, EM 2005 och EM 1997 men sedan 1993 delas det inte längre ut något brons på Europamästerskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!