Vittnesmål: Hbtqi-personer misshandlas i Qatar

Med mindre än en månad kvar till fotbolls-VM i Qatar kommer människorättsorganisationen Human Rights Watch med en ny rapport: Qatariska myndigheter har godtyckligt fängslat och misshandlat hbtqi-personer.

Med mindre än en månad kvar till fotbolls-VM i Qatar kommer människorättsorganisationen HRW med en rapport. I rapporten skriver de om hur hbtqi-personer fängslas och misshandlas av qatariska myndigheter. Arkivbild.

Med mindre än en månad kvar till fotbolls-VM i Qatar kommer människorättsorganisationen HRW med en rapport. I rapporten skriver de om hur hbtqi-personer fängslas och misshandlas av qatariska myndigheter. Arkivbild.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Fotboll2022-10-24 12:53

Hbtqi-personer som Human Rights Watch (HRW) har intervjuat uppger att den senaste misshandeln skedde så sent som i september i år.

HRW skriver att de har dokumenterat sex fall av allvarlig och upprepad misshandel samt fem fall av sexuella trakasserier mellan 2019 och 2022. I samtliga fall har personerna hållits i polisförvar. Personerna greps på offentliga platser, enbart baserat på deras sexuella läggning där personerna även fick sina mobiltelefoner genomsökta.

Underjordiskt fängelse

De transkvinnor som greps tvingades genomgå konverteringsterapi på en statlig klinik för "beteendevård", uppger HRW.

"Medan Qatar förbereder sig för att vara värd för fotbolls-VM fängslar och misshandlar säkerhetsstyrkor hbtqi-personer för dem de är", säger Rasha Younes på HRW.

Hbtqi-personerna vittnar om att de hölls i ett underjordiskt fängelse, där de blev verbalt trakasserade och utsatta för fysiska övergrepp. Smällar, sparkar och slag ledde till att de började blöda och en kvinna berättar att hon förlorade medvetandet.

Nekades sjukvård

Enligt HRW nekades fångarna juridiskt ombud och sjukvård och samtliga sex personer uppger att de, av polisen, tvingades skriva på löften om att de skulle avstå från omoraliska aktiviteter.

"Bara veckor innan VM slår hbtqi-personer larm om våld som de utsatts för av säkerhetsstyrkor. Den qatariska regeringen bör omedelbart stoppa det här våldet och Fifa (Internationella fotbollsförbundet) bör pressa den qatariska regeringen till att garantera långsiktiga reformer som skyddar hbtqi-personer från diskriminering och våld", säger Younes.

Homosexualitet är olagligt i Qatar, men arrangören har sagt att alla är välkomna till mästerskapet. Abdulaziz Abdullah Al-Ansari, ordförande i kommittén för kontraterrorism vid inrikesdepartementet i Qatar lägger dock till brasklappen att regnbågsflaggor kan komma att beslagtas och att han inte uppmuntrar folk att visa sin sexuella läggning offentligt.

– Kolla på matcherna, det är bra. Men kom inte in och förolämpa hela samhället på grund av det här, sade han i våras.

VM i Qatar börjar den 20 november.

Fakta: Hbtqi

Ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra sexuell läggning, könsidentitet, relationer och/eller sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer. I:et handlar om att kroppen bryter mot normer kring kön.

Källa: RFSL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!