Virushotet: "Det finns en oro för det värsta"

Ett coronavirusutbrott kan slå ut stora delar av den svenska EM-truppen. Det får inte hända. Kampen mot covid-19 leds av landslagsläkarna Anders Valentin och Jonas Werner. –Det finns förstås en oro för det värsta, att vi får in smittan i truppen, säger Valentin.

Läkarna Jonas Werner och Anders Valentin tillsammans med landslagschefen Stefan Pettersson.

Läkarna Jonas Werner och Anders Valentin tillsammans med landslagschefen Stefan Pettersson.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2021-05-25 18:53

Exemplen från idrottsvärlden är många. Coronaviruset kan ta sig genom vilket försvar som helst.

Med hjälp av infektionsläkare och smittskyddsexperter hoppas landslagsledningen att ett omfattande preventivt arbete står emot en av vår tids mest fruktade motståndare.

Ändå tillåts ledare och spelare träffa sina nära och kära efter lördagens landskamp mot Finland på Friends arena.

– Man måste hela tiden tänka att ingenting är 100 procent, man får göra allt för att minimera risken. Alla kommer att få stränga order om att bara träffa sina allra närmaste i en egen bubbla och inte ge sig ut på offentliga äventyr. Alla måste sköta sig exemplariskt och görs det är risken låg, säger Valentin.

Stänger helt i nästa vecka

Några dagar senare återsamlas landslaget – och från den dagen är det stängt. Fysiska kontakter med utomstående blir strikt förbjudna.

– Planen är att bubblan är stängd när vi kommer tillbaka nästa vecka, säger Werner.

En handlingsplan finns för hur smitta i truppen ska hanteras.

– Vid minsta misstanke testas man och är det (testet) positivt isoleras man, säger Valentin.

– Den spelaren blir omtestad och smittspårning påbörjas. Det handlar om de kontakter spelaren har haft de sista 48 timmarna. En del i den smittspårningen är att vara väldigt noggrann med att dokumentera kontakter personen haft vid transporter, mat med mera. Det handlar också om att planera logistiken, se till att den spelaren kan lämna hotellet på ett säkert sätt, säger Jonas Werner.

Bara två spelare fullvaccinerade

Testandet av spelare och ledare är omfattande och tidskrävande.

– Det är minst var fjärde dag under hela perioden, säger Valentin.

Bara två spelare i EM-truppen är fullvaccinerade – Marcus Berg och Viktor Claesson. Betydligt fler ledare har fått en eller två doser.

TT: Det har aldrig varit aktuellt att försöka få hela truppen fullvaccinerad?

– Nej.

TT: Och vad är skälet?

– Det är inte möjligt. Många spelar i olika länder och kommer hem just nu. I Sverige har vi inga möjligheter att få vaccin och det är en turordning i olika regioner. Det går inte att kringgå, säger Valentin.

– Det är också ganska svårt att etiskt och moraliskt försvara det, säger Jonas Werner.

Munskydd gäller

Munskydd gäller för både spelare och ledare och de ska bäras hela tiden utom vid träning och matcher.

– Vi tar det här på allvar. Får vi in en smitta minskar Sveriges chanser att göra bra ifrån sig i mästerskapet, men det handlar också om att vi vill visa att vi tar ansvar i en fråga som drabbat hela världen. Därför uppmanar vi spelare och ledare att ha munskydd i innemiljöer där vi är nära varandra, säger Werner.

TT: Hur mycket tid lägger ni läkare ned på pandemirelaterade saker?

– Det är ganska mycket. Det allra tyngsta jobbet gör förmodligen Dale Reese (landslagets idrottsskadeterapeut) som bokar alla tider för tester och får in alla svar.

– Jonas och jag kanske har lagt ned med mest tid mellan samlingarna. Jag skulle nog säga att det är minst en timma per dag sedan ett år tillbaka, för att fortbilda och uppdatera sig, säger Valentin.

TT: Hur ser det dagliga livet ut för spelare och ledare? Hur rör ni er på hotellet? Finns det stängda områden och så vidare?

– Går det att undvika åka hiss, gör man det. Och aldrig med en främmande person. Det är lite såna saker. Vi har egen ingång till matsalen och avskilda områden där bara vi får vara, säger Anders Valentin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om