VIF-spelarnas dundersuccé i allsvenska guldstriden

Makalöst, sanslöst, braksuccé. Ta till vilka superlativ ni vill och lägg gärna till overkligt. På något annat sätt kan inte Vimmerbytjejerna Tyra Andersson och Agnes Karlssons allsvenska debut sammanfattas. Båda hoppade in i Linköping FC:s bortamöte mot IFK Kalmar – och båda gjorde två mål.

Agnes Karlsson och Tyra Andersson, fostrade i Vimmerby IF, fick chansen och hoppade in i det allsvenska mötet borta mot IFK Kalmar. Båda gjorde två mål!

Agnes Karlsson och Tyra Andersson, fostrade i Vimmerby IF, fick chansen och hoppade in i det allsvenska mötet borta mot IFK Kalmar. Båda gjorde två mål!

Foto: Vimmerby Tidning/Arkiv

Fotboll2023-11-05 16:57

De båda VIF-fostrade 17-åringarna har väntat på sin allsvenska debut.

I söndags eftermiddag kom den. 

Och vilken debut det blev!

– Det är...overkligt, säger Tyra Andersson och har svårt att sätta ord på sina känslor just nu. 

Hon och lagkamraten Agnes Karlsson har precis satt sig i bilen för avfärd mot Vimmerby. 

Försök beskriv hur det känns?

– Det känns som att en dröm har gått i uppfyllelse. Jag har drömt om det här sen jag började spela fotboll. 

Hon fick reda på att hon skulle vara med i matchtruppen på träningen i lördags. Med en knapp halvtimme kvar i bortamötet mot IFK Kalmar fick hon chansen. Och det dröjde inte särskilt länge innan hon hade gjort sitt första mål, i sin allsvenska debut. 

Hur gick det till?

– Ja, hur gick det till? Eh..., jag kommer faktiskt inte ihåg. Mitt andra mål var i alla fall ett inspel från Alva Selerud och jag var framför mål och slog in bollen. 

LFC bjöd på rena rama målkalaset och vann med rekordsiffrorna 15–1. 

Vad sa tränarna och lagkamraterna till er efteråt?

– De var stolta och glada för Agnes och min skull och att det gick så bra. 

Hemma i Vimmerby följde lillasyrran Vera matchen och Tyra gav henne en perfekt födelsedagspresent på 15-årsdagen. 

– Det blev ju bra, säger Tyra och skrattar. 

Med henne i bilen på väg till Vimmerby sitter också Agnes Karlsson. Hon är lika nöjd och uppspelt som Tyra, förstås. 

Vad säger du, två mål av dig också?

– Som jag sagt senaste tiden, nyp mig i armen. Jag tror knappt att det är sant. Det var så kul att få göra allsvenska debuten tillsammans med Tyra och så gör vi båda två mål. Jag har väntat ganska länge på att få göra debut och äntligen blev det av. 

Agnes Karlsson har haft några fantastiska veckor, med både landslagsdebut i F17-landslaget och så nu då det här. 

– Det känns jättekul och betyder väldigt mycket. Det är en kick och en bekräftelse på att det är värt all den tid man lägger ner. 

Hur gjorde du dina mål?

– Det första var ett inlägg från Stina Lennartsson (landslagsspelare) och jag sköt in bollen vid stolpen på volley. Det kändes bra. Mitt andra var ett samarbete med Tyra när vi pressade till oss bollen. Det var som på den gamla goda tiden i VIF...

På frågan om det är många som hört av sig och grattat henne efter succédebuten svarar hon på samma sätt som Tyra Andersson:

– Jag har inte hunnit kolla min telefon än. 

Något direkt firande lär det heller inte bli i första taget. Det vankas nämligen tandläkarbesök för både Agnes och Tyra, men det kan de nog stå ut med när de just blivit dubbla målskyttar i sin första match någonsin i Allsvenskan. 

Som sagt, makalöst, sanslöst och overkligt. Allt på samma gång. 

För Linköpings FC betyder storsegern att drömmen om ett nytt allsvenskt guld fortfarande lever. Detta sedan Hammarby besegrat Häcken med 3–2 i seriefinalen. När en omgång återstår toppar Bajen tabellen på 56 poäng. Häcken är tvåa, på samma poäng, men med tre måls sämre målskillnad. LFC skuggar precis bakom, med 55 poäng och har bäst målskillnad bland den guldjagande trion. 

Nästa helg ska allt avgöras. 

Då får vi se om succéduon från Vimmerby får fortsatt förtroende i Linköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!