VIF-tränaren om läget i truppen: "Behöver fyllas på"

Snart kan vi lägga 2022 till handlingarna. Ett nytt år står för dörren. Det har varit ett händelserikt idrottsår, på många sätt. Vi tog ett snack med Vimmerbys guldtränare Patrik Gunnarsson. Så här tycker han bland annat om spelartappen de inte räknat med.

Vimmerby IF vann division fyra och kommer spela i trean nästa säsong. Sporten tog ett snack med tränaren Patrik Gunnarsson om läget just nu.

Vimmerby IF vann division fyra och kommer spela i trean nästa säsong. Sporten tog ett snack med tränaren Patrik Gunnarsson om läget just nu.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-12-29 19:00

Det gick fort. Det gick bra. Först Karlo Goranci, sen Simon Larsson. 

Vimmerby IF gick ut stenhårt och lyckades värva in två av traktens bästa spelare i ett ganska tidigt skede efter fotbollssäsongens slut. Sen då...? Ja, då har det varit ganska tyst på värvningsfronten. Det har varit mycket surr kring Oskar Stejdahl och en eventuell återgång till klubben, men det är fortfarande oklart vad som händer där. 

undefined
Stark värvning. Simon Larsson vänder tillbaka till Vimmerby IF.

Däremot har VIF, som vann serien, tvingats konstatera en rad spelartapp. Några till viss del kanske väntade, några andra helt oväntade. 

Hur ser du på det?

– Man får nästan alltid räkna med att några spelare försvinner, av olika anledningar. Tappen av "Ludde" (Ludwig Strömbom) och Ahmed (Tarabeih) är inte så mycket att säga om. De flyttar till annan ort och får sin utveckling i andra klubbar. Att Nicke (Gunnarsson) och Anton Brorsson skulle lämna såg vi inte komma. Det var inte alls positivt för oss, säger Patrik Gunnarsson och fortsätter: 

– Det känns faktiskt sådär att de försvinner, när vi nu tagit steget upp i trean. De har nog vridit och vänt på klubbvalet och Södra Vi har säkert legat på en hel del, men det är deras val och inte så mycket vi kan göra åt. 

undefined
Tufft tapp. VIF får klara sig utan skicklige Niklas Gunnarsson nästa säsong.

Vad innebär det för er?

– Det är möjligt att vi hade gjort en och annan rockad då det fanns spelare som ville komma till oss i ett tidigare skede, men som rann ut i sanden då vi tyckte att vi hade de spelare vi behövde. Generellt kan jag tycka att det har blivit alldeles för lättvindigt att byta klubb idag. Ibland kommer det bara ett SMS att en spelare försvinner som man inte hade en aning om. Jag upplever att det är väldigt mycket klubbyten numera, men sen får man förstås ha respekt för att alla väljer utefter vad de tycker passar dem själva bäst. 

Hur går ni vidare nu?

– Det är klart att vi gärna skulle få in Oskar Stejdahl. Det skulle betyda mycket, såklart. Truppen behöver fyllas på med två-tre spelare. Sen kommer vi satsa på våra egna ungdomar. Kanske inte att vi ser dem som startspelare, men att de får känna på det. Vi har haft flera unga killar i träningar under hösten och de håller bra nivå. De är väldigt trygga med bollen, men behöver stärka den fysiska biten. 

Ni har tappat flera duktiga ytterbackar. Hur löser ni det?

– Det är inte direkt så att det växer bra ytterbackar på träd. Vi är i behov av kanske främst en vänsterback och vi har några trådar ute. 

Patrik Gunnarsson berättar att VIF kommer träna fyra pass i veckan med start 9 januari – och då med mycket fokus på bollträning. 

– Vi vill få in lite mer trygghet i spelet och delvis hitta en annan balans. I år låg vi nästan hela tiden på rulle och tryckte stenhårt. Visst, det gick jättebra, men i division tre är det svårare att ligga så högt med våra ytterbackar som vi gjorde i fyran. Då gäller det att vi håller bollen lite mer inom laget. 

Division tre-serien som Vimmerby IF hamnat i ser på förhand ut som ett riktigt getingbo och med många superintressanta matcher. Inte minst då mot Kisa BK, Västerviks FF och Vetlandalagen Myresjö/Vetlanda FK och Hvetlanda GIF. Övriga motståndare för VIF är Eneby BK, BK Ljungsbro, Hemgårdarna BK, Adas United, IF Haga, Borens IK, Lindö FF.

På Vimmerbys minuskonto finns också Johan "JC" Carlsson, som aviserat att han ska sluta.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!