VIF-stjÀrnans hyllning till VH: "Deras framgÄng inspirerar oss"

Förre sportjournalisten Haris Dreco hyllar som sÄ mÄnga andra Vimmerby Hockey för den enorma framgÄngen. Han hoppas att Vimmerby IF ska rida pÄ den vÄgen: "De har gett inspiration till oss i fotbollslaget", sÀger han inför tuffa mötet mot NÀssjö.

Vimmerby IF:s mittfÀltsstrateg Haris Dreco (lÀngst till höger i bild) glÀds Ät VH:s enorma framgÄng. Han menar att det fungerar som en inspiration Àven för fotbollslaget. Fredag kvÀll vÀntar ett hett möte mot NÀssjö för honom och VIF.

Vimmerby IF:s mittfÀltsstrateg Haris Dreco (lÀngst till höger i bild) glÀds Ät VH:s enorma framgÄng. Han menar att det fungerar som en inspiration Àven för fotbollslaget. Fredag kvÀll vÀntar ett hett möte mot NÀssjö för honom och VIF.

Foto: Meijer Media/Vimmerby Tidning

Fotboll2024-04-25 19:00

Nyheten i korthet

  • Haris Dreco, före detta sportjournalist och nuvarande spelare i Vimmerby IF, hyllar Vimmerby Hockey för deras framgĂ„ng och hoppas att fotbollslaget kan inspireras av hockeylagets framgĂ„ngar.
  • Dreco uttrycker förvĂ€ntningar inför Vimmerby IF:s möte med NĂ€ssjö, trots att laget kommer frĂ„n en högre division och ses som favoriter.
  • Vimmerby IF har haft en stark start pĂ„ sĂ€songen och toppar tabellen efter tre omgĂ„ngar, vilket Haris Dreco anser stĂ€rker lagets sjĂ€lvförtroende och visar pĂ„ deras starka grundfysik och mentalitet.

Som reporter följde han VH nÀra i flera Är.

Nu har han gjort det pÄ nÄgot mer avstÄnd, men har sÄklart ÀndÄ full koll.

– De har gjort det sĂ„ otroligt bra. Det Ă€r stort och viktigt för bĂ„de klubben och hela bygden. Det Ă€r ocksĂ„ ett bevis för att man kan göra nĂ„got stort med förhĂ„llandevis smĂ„ medel.

SjÀlv hoppas han att han och laget ocksÄ fÄr fira en mÀktig guldfest framÄt hösten, precis som laget gjorde för ungefÀr ett och ett halvt Är sedan dÄ de vann serien.

– Jag vet hur roligt det var dĂ„, men det Ă€r en lĂ„ng vĂ€g dit.

Det har alla fall börjat vÀldigt, vÀldigt bra för VIF. Laget toppar tabellen efter tre omgÄngar. Trots det sÄ slÄr de lite ur underlÀge nÀr de möter NÀssjö borta fredag kvÀll.

– De har all press pĂ„ sig, sĂ€ger Dreco och utvecklar vad han menar:

– De kommer frĂ„n division tvĂ„ och har ett visst favoritskap pĂ„ sig.

Starten frÄn NFF har dÀremot varit ganska trög. De tre inledande matcherna i serien har alla slutat oavgjort.

Har ni planen klar för er?

– Vi mötte dem i en trĂ€ningsmatch och har kikat pĂ„ video hur de vill spela. Vi har ganska bra koll pĂ„ dem och vi har sett att de Ă€r rörliga och gĂ€rna byter positioner. Det ska bli jĂ€kligt roligt att spela eftersom det Ă€r derbykaraktĂ€r nĂ€r vi möter dem. Det brukar vara tjurigt och gnĂ€lligt.

Ni har lyckats vÀnda hotande förluster till seger och oavgjort pÄ övertid i tvÄ matcher. Vad betyder det?

– Det har stĂ€rkt oss och Ă€r ett kvitto pĂ„ att vi har en stark grundfysik och att vi orkar. Det visar ocksĂ„ att vi har mentaliteten som krĂ€vs för att vara ett topplag. Det hade varit tufft att torska i de matcherna (HemgĂ„rdarna och Haga). Nu tog vi poĂ€ng i bĂ„da och toppar serien.

Haris Dreco har liksom VIF som lag fÄtt en bra öppning i seriespelet. Sporten tog ut dig i Veckans elva. Var det rÀtt?

– Haha, vad ska jag sĂ€ga? Men visst, det har gĂ„tt helt okej för mig och bra för laget.

Trots att han fortfarande huserar centralt pÄ mittfÀltet, har Haris en delvis ny roll. Den som sÄ att sÀga sittande mittfÀltare.

Hur Àr det?

– Det Ă€r annorlunda. SvĂ„righeten Ă€r att jag som i grunden Ă€r offensivt lagd inte ska följa med sĂ„ mycket framĂ„t, utan tĂ€nka sĂ€kerhet, sĂ€kerhet och sĂ€kerhet. Jag Ă€r inte riktigt van vid det, men det Ă€r bara att tugga i sig.

Är direktiven att du inte fĂ„ gĂ„ med i anfallen?

– Det Ă€r tanken att jag inte ska göra det, i alla fall inte innan vi hittar helt rĂ€tt i vĂ„ra positioner, sĂ€ger Haris som var lagets frĂ€mste mĂ„lskytt 2023 med tolv fulltrĂ€ffar.

Trots sin mer tillbakadragna roll har han redan hunnit med att skriva in sig i mĂ„lprotokollet i serien – och det var en riktig pĂ€rla mot Grebo. I en position strax utanför straffomrĂ„det placerade han vackert in bollen invid bortre stolpen.

– Det var snyggt och jag rankar det nog som topp-fem pĂ„ min lista över mĂ„l i karriĂ€ren.

Vi fÄr se om Haris fÄr anledning att jubla igen, Ät nya mÄl för egen del och vinst för VIF? Klart Àr att Vimmerby har en del avbrÀck dÄ mycket i skrivande stund tyder pÄ att nyckelspelaren Rickard Thuresson missar matchen efter att ha fÄtt en fraktur i en tumme i mötet mot Haga. Oskar Stejdahl Àr ocksÄ tveksam till spel pÄ grund av skada. Ibrahim Haddar Àr samtidigt avstÀngd efter att ha fÄtt rött kort.

Det finns ÀndÄ en hel del pÄ pluskontot. Som att bÄde Ilhan Jejna och Gustav Stejdahl Äter Àr tillgÀngliga, precis Theo Zeylon Thoresson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!