Västerås och Umeå bjöd på cupskrällar

Ett läckert frisparksmål sänkte Malmö FF på hemmaplan. För Kalmar FF var en division 1-klubb en för svår motståndare. Västerås SK och Umeå bjöd på två rejäla skrällar i svenska cupen.

Simon Johansson sänkte Malmö FF med ett läckert frisparksmål. Västerås SK vann i svenska cupen med 2–1. Arkivbild.

Fotboll2021-02-21 15:13

På Malmö IP nickade Pedro Ribeiro in 1–0 för VSK, men svenska mästaren och förra årets cupfinalist hade gott om tid att reparera skadan i den första gruppspelsomgången.

Till allsvenskans mest värdefulle spelare förra säsongen utsågs Anders Christiansen. Han fortsätter att betyda en hel del, men vid kvitteringen i början av andra halvlek fick han hjälp av just Pedro Ribeiro.

Danskens avslut styrdes via Ribeiro in bakom Anton Fagerström.

Läckert frisparksmål

När säkert de flesta trodde på ett ledningsmål för MFF kom i stället kallduschen. Simon Johansson smekte hur läckert som helst in en frispark ribba in till 2–1 – och det resultatet stod sig.

– Vi gör en riktigt bra match, det är inte bara tur. Vi jobbar hårt. Visst har de lägen, men jag tycker vi är hyfsat värda segern. Det är en jättebra match av oss och jag är jäkligt stolt över grabbarna, säger Johansson till C More.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson:

"Vi får vara ärliga och konstatera att resultatet inte är acceptabelt i dag. Våra motståndare sätter sina chanser samtidigt som vi kommer till flera avslutslägen men är för oskarpa framför mål", säger han till klubbens webbplats.

Det var inte de allsvenska klubbarnas dag i grupp 1. Samtidigt slog Gais Halmstad borta med 2–0.

Umeå avgjorde sent

En man mer på planen i nästan en halvtimma mot division 1-motstånd. Det hjälpte inte Kalmar FF. Umeå vann med 2–1 – på bortaplan.

Henrik Rydström lämnade Sirius efter säsongsslutet i december förra året och tog över som tränare i en klubb som precis kvalat sig kvar i allsvenskan.

Att döma av prestationen på Gnistans IP har han en hel del att jobba med under de sju veckor som återstår till den allsvenska premiären.

Emmanuel Yeboah gav Umeå ledningen, men Mikael Wikströms utvisning med 25 ordinarie minuter kvar decimerade division 1-klubben.

Efter Sebastian Rings kvittering i 82:a minuten jagade Kalmar ett segermål. I stället tappade försvaret helt bort Jens Sjöström tre minuter in på tilläggstid.

Från nära håll nickade Sjöström in 2–1 och fixade cupskrällen.

"Vi tar kliv"

– Jag tycker vi är bra. Jag kan inte hålla på att titta så mycket på resultat i februari. Vi spelar en fotboll som är kul att titta på och jag tycker vi tar kliv i det vi vill göra, säger Rydström till C More.

– Sedan finns det saker i vårt beslutsfattande i slutet av matchen som inte är bra. Man vet att de vill ha en fast situation och sedan försvarar vi oss dåligt, men jag är jäkligt nöjd med många saker.

Mjällby hade inga problem att slå Akropolis. Fjolårets allsvenska femma vann med 3–1.

Division 2-laget Gauthiod skakade om ex-allsvenska Helsingborg, och fick 1–1 på hemmaplan.

Helsingborg, som den här säsongen spelar i superettan, kvitterade först i 81:a minuten – via ett försvarsben. Max Svenssons inspel styrdes på Filip Kalmertun och ställde målvakten Niklas Eriksson. Dessförinnan hade Jonatan Nilsson satt dit 1–0-målet.

Häcken vann med 2–0 mot Dalkurd efter mål från Leo Bengtsson och Alexander Jeremejeff. Djurgården fick 1–0 mot Brage, Aslak Fonn Witry avgjorde i 21:a minuten.