Utskälld anfallare skickade Nederländerna till EM

Nederländerna är nästa nation att boka biljetten till EM 2024 i Tyskland. Hemma mot Irland blev det seger med 1–0. Stor matchhjälte blev Wout Weghorst, 31, som satte avgörandet redan efter elva minuter.

Nederländerna är klart för EM-festen.

Nederländerna är klart för EM-festen.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Fotboll2023-11-18 22:46

Målet är en liten revansch för Weghorst som blev rejält utskälld under sin tid i Premier League-klubben Manchester United i våras. Anfallaren rundade sin försvarare, kom fri och dunkade dit bollen i nättaket.

Irland försökte sig på ett kvitteringsmål, men kom aldrig till några heta målchanser.

I samma grupp pulveriserade Frankrike blåbärsnationen Gibraltar och vann med hela 14–0. Det är den största segern någonsin i ett EM-kval-sammanhang, enligt fotbollssajten Goal.

Redan efter den första halvleken ledde fransmännen med 7–0.

17-årige Warren Zaïre-Emery skrev in sig i historieböckerna när han blev Frankrikes yngste på över 100 år att göra mål. Men debuten varade inte länge för Paris Saint-Germain-spelaren. För strax efter målet tvingades han till ett byte efter en tackling.

Frankrike är sedan tidigare klart för EM i Tyskland.

Fakta: Klara för EM 2024

Totalt kommer 24 landslag göra upp om EM-bucklan i Tyskland i sommar.

För 20 av landslagen går vägen till EM genom en första- eller andraplats i respektive kvalgrupp. För tre av dem går vägen genom Nations League-playoffet i vår. För Tyskland är platsen redan garanterad i egenskap av värdnation.

Hittills är följande nationer helt klara för spel i EM 2024:

Tyskland (värdnation), Belgien, Frankrike, Portugal, Spanien, Skottland, Turkiet, Österrike, England, Ungern, Slovakien, Albanien, Danmark, Rumänien, Schweiz och Nederländerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!