Tung seger för Halmstad i allsvenska kvalet

Helsingborg måste få hål på Halmstads ramstarka defensiv om de vill ta steget upp till allsvenskan. Det lyckades de inte med i hemmamatchen på Olympia. Halmstad vann med 1–0 och har ett drömläge inför returen. –Vi kan göra det bättre, säger Halmstads kapten Andreas Johansson.

Halmstads Sadat Karim blev hjälte för Halmstad mot Helsingborg. Arkivbild.

Halmstads Sadat Karim blev hjälte för Halmstad mot Helsingborg. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2021-12-11 16:53

När allsvenskan summerades hade Halmstad endast släppt in 26 mål på 30 matcher – bara AIK kunde stoltsera med ett bättre defensivt facit.

Men det hjälpte knappast hallänningarna som ändå hamnade på negativ kvalplats.

I den första av två kvalmatcher mot Helsingborg fick de dock användning av sitt solida försvarsspel. Den allsvenska klubben lyckades återigen hålla nollan.

– Skönt att hålla nollan, vi är starka och de skapar ingen riktig chans någon gång, säger den rutinerade mittbacken Andreas Johansson till Discovery+.

Inte helt nöjd

Dessutom fick de in en boll framåt. Sadat Karim fick foten på bollen efter en tilltrasslad situation på en hörna och stötte in 1–0 redan i den sjunde minuten.

Men trots segern var Johansson inte helt tillfreds med insatsen.

– Vi kan göra det bättre, vi kan sätta oss i ännu bättre lägen. Men 1–0, bortamål, det lever, men vi kunde gjort det bättre, säger han.

Helsingborg lyckades inte resa sig från underläget – nu ser det tungt ut inför returen. Skånelaget, som avslutade superettan med tre raka matcher utan seger, måste slå till med en vändning på Örjans vall (om planen tillåter) om det ska bli allsvenskt spel 2022.

"Oerhört starka"

Dessutom är historien på Halmstads sida. Det här är klubbens tredje allsvenska kval sedan 2012 – och samtliga har slutat med seger. Den senaste kvaltriumfen kom mot just Helsingborg 2016.

– Det är viktigt att vi jobbar vidare med försvarsspelet. Vi är starka på hemmaplan, vi är oerhört starka och brukar alltid ta poäng där. Det räcker med en poäng så ska det gå vägen, säger Johansson.

Returmatchen spelas på tisdag nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!