Allvaret närmar sig för VIF: "Ligger i fas"

Seriepremärien är tre månader bort. Om två veckor är det ändå dags för första träningsmatchen. Sporten gjorde ett nedslag på Vimmerby IF:s försäsongsträning och tog pulsen på tränaren Patrik Gunnarsson.

Patrik Gunnarsson och Karlo Goranci leder Vimmerby IF i år och är i full gång med att utveckla lagets spelidé inför återkomsten i trean.

Patrik Gunnarsson och Karlo Goranci leder Vimmerby IF i år och är i full gång med att utveckla lagets spelidé inför återkomsten i trean.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-02-02 19:37

Det är en kylslagen och bister torsdagskväll i början av februari som Vimmerby IF samlas på Skobes Arena för ännu ett pass. Efter att veteranen Rickard Thuresson anlänt som siste man kan tränaren Patrik Gunnarsson räkna in 18 spelare totalt.

– Det är några killar som är krassliga och saknas. Pontus Kägo Bragsjö kör lite på egen hand vid sidan om. Han har problem med en sträckning i baksida lår, säger Gunnarsson.

undefined
Patrik Gunnarsson.

Även om seriepremiären en bit in i april kan kännas avlägsen i det här läget börjar ändå allvaret närma sig. Första träningsmatchen borta mot Nässjö är bara två veckor bort.

– Det är skönt att vi har tagit oss igenom januari nu i alla fall. Vi har nött på flitigt med fyra pass i veckan och det känns som vi ligger i fas med träningen.

Tidigare har Gunnarsson haft huvudansvaret för merparten av alla träningar. Den här säsongen kommer han dela bördan med nye spelande assisterande tränare Karlo Goranci.

– Vi har ett upplägg där vi håller i två pass var varje vecka. Det har fungerat väldigt bra. Det är mycket värt för mig att få chansen att följa från sidan lite mer.

undefined
Karlo Goranci, Vimmerby IF.

Ett intressant spörsmål inför Vimmerbys återkomst i trean är hur den nya tränarduon ska lyckas föra samman sina spelidéer. Framgångsreceptet ifjol för VIF var ett snabbt rakt spel. Goranci i sin tur byggde spelet i Gullringen på stort bollinnehav och kortpassningsspel.

– Grundtanken är att vi ska ställa upp laget likadant som förra året rent positionsmässigt. Däremot jobbar vi på att förändra själva spelet. I trean går det inte att pumpa på framåt bara utan vi måste se till att få lite mer kontrollerat spel också. Vi håller på och sätter de bitarna under träningarna nu. Tanken är att träna mycket på bollinnehav på mindre ytor så vi blir tryggare med det på större ytor sen när det är dags för match.

En annan detalj som Goranci fört in är tävlingsmoment på träningarna.

– Det peppar spelarna att ta i lite extra när de vet att det står poäng på spel och ett pris till vinnaren. Det ger både bättre och roligare träningar.

Tidigare i veckan blev Mojeb Abdul Majed klar för en återkomst i VIF. 

– Det är värdefullt att få in en spelare med hans egenskaper i truppen. Han bor i Linköping och kommer inte kunna vara med och träna fullt ut. Han är ändå tillräckligt bra för att kunna vara med och slåss om en startplats.

undefined
Simon Larsson är ett av nyförvärven i truppen.

VIF har sedan tidigare fått in Karlo Goranci och Simon Larsson. Dessutom återkommer Ahmed Tarabeih inom kort.

Är du nöjd med truppen nu?

– Vi har tappat ett par spelare, men ändå lyckats stärka upp truppen väl. Jag hade gärna sett att vi kunde få in en spelare till, men tillgången på potentiella förstärkningar är inte den bästa i det här läget. 

Vimmerby har tidigare inte varit främmande för att ge sina egna yngre förmågor chansen. 

– Vi har en handfull juniorer som har varit med och tränat under hela januari och de blir stadigt tryggare och växer med uppgiften. 

undefined
Några av de yngre förmågorna som tränar med Vimmerby IF på försäsongen. Här ses Walid Hassan med boll.

På senare tid har VIF även tappat ett par egna produkter till grannklubbar.

– Det är ett par som har lämnat för spel i Gullringen, Storebro och Djursdala. De kände kanske själva att utmana om en A-lagsplats i trean var ett för stort steg att ta. Det kan ändå vara positivt för deras utveckling att prova på i femman och få erfarenhet av seniorfotboll den vägen. Det är positivt för den lokala fotbollen i stort också.

Division 3 NÖ Götaland

Hvetlanda GIF

IF Haga (nykomling från division 4)

Myresjö/Vetlanda FK

Vimmerby IF (nykomling från division 4)

Västerviks FF

Adas United IF

BK Ljungsbro

Borens IK

Eneby BK

Hemgårdarnas BK (nykomling från division 4)

Kisa BK

Lindö FF (nykomling från division 4)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!