Tillbaka i Örebro – då höll Jansson nollan

Han skrev på för rivalen och retade upp supportrarna. Och när Oscar Jansson var tillbaka på Behrn arena höll han säsongens första nolla när Norrköping spelade ut den fotbollsallsvenska jumbon Örebro och vann med 3–0. –Det är klart att det var speciellt. Men jag är glad att vi tog tre poäng och årets första nolla, säger han i Discovery plus.

IFK Norrköpings Oscar Jansson, till vänster, höll nollan i söndagens allsvenska match mot målvaktens förra klubb Örebro. Norrköping vann med 3–0.

Fotboll2021-05-02 17:30

Topptippade IFK Norrköping fick en tung start på säsongen med en poäng efter två omgångar. Men på söndagseftermiddagen kom andra raka trepoängaren, mot Örebro – klubben som IFK-målvakten Oscar Jansson lämnade i januari efter åtta säsonger. En inte helt enkel övergång då chocken och ilskan var stor hos många Örebro-supportrar. Och fansen hade inför matchen satt banderoller på läktaren med kritiska budskap riktade mot Jansson och dennes agent.

Oscar Jansson, som utsågs till allsvenskans bästa målvakt förra säsongen, erkänner att mötet var speciellt för honom:

– Det kändes lite konstigt att stå och höra när Axel (Kjäll, Örebros tränare) stod och skrek för motståndarna i stället för ens eget lag.

"Talar för sig självt"

Men Jansson fick inte speciellt mycket att göra och höll säsongens första nolla, medans hans ersättare i ÖSK-buren, Bobby Allain, hade en hel del att stå i för att hålla nere siffrorna.

– Resultatet talar för sig självt. Vi gör en bra och kontrollerad match, säger Oscar Jansson och fortsätter:

– De har några lägen. Men vi tränar mycket på att försvara boxen och det gör vi fantastiskt bra igen.

IFK Norrköping tog initiativet direkt. Efter drygt två minuter blev anfallaren Carl Björk totalt fri – men sköt rakt på Allain. Några minuter senare tvingade samme Björk Örebromålvakten till en ny räddning när han var framme på en retur.

Nigerianskt nyförvärv

Precis innan pausvilan presenterade sig Samuel Adegbenro – och det nigerianska nyförvärvet från Rosenborg kunde helt fri nicka in bollen bakom Bobby Allain efter en hög frispark.

Efter en dryg timme lyckades till sist Carl Björk sätta dit 2–0 i öppet mål efter fint inspel från Ísak Bergmann Jóhannesson. Och kort därefter satte också Adegbenro sitt andra mål i matchen från snäv vinkel.

Örebro har fått en urusel start på den allsvenska säsongen med hemska 0–9 i målskillnad efter fyra omgångar.

Laget väntar fortfarande på säsongens första seger, och man har redan slagit det tidigare klubbrekordet för mållös inledning från 1972.

– Hoppas det vänder för dem. Jag har ju spelat länge i klubben. Men i dag är jag glad att vi tar tre poäng, säger Oscar Jansson.

Örebrotränaren Axel Kjäll erkänner att läget är tufft.

– Vi har inte kvaliteten och kunnandet, och Norrköping kunde spela av det ganska enkelt, säger Kjäll.