Tillbaka efter tunga petningen: "Jobbigt där och då"

Uppsnackad i medierna. Men när VM-truppen togs ut fanns Matilda Vinberg inte med. Det blev en större smäll än hon trodde. –Just där och då var det jobbigt, säger 20-åringen – nu landslagsmittfältare igen.

Matilda Vinberg är tillbaka i landslaget efter VM-petningen i somras.

Matilda Vinberg är tillbaka i landslaget efter VM-petningen i somras.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-25 05:30

Det var många som trodde att Matilda Vinberg skulle få en plats i den svenska truppen till VM i Australien och Nya Zeeland i somras.

Det fick även 20-åringen själv att våga hoppas på en biljett till fotbollsmästerskapet.

Men när Peter Gerhardsson presenterade truppen den 13 juni fanns hennes namn inte med.

Det var början på en tuff tid, medger Matilda Vinberg.

– Ja, där och då så klart var det en stor besvikelse. Just för att det var mycket snack kring att jag förmodligen skulle ta en VM-plats, som en joker, och det byggdes ju upp en massa förhoppningar kring det, säger hon.

– Jag tror att medierna påverkade mig mer än vad jag trodde. Just att det var mycket hajp och snack kring att jag förmodligen skulle ta en plats. Och så blev det inte så, så det blev en större smäll än vad jag själv tänkte att det skulle bli.

Stöd av Janogy

Hon fick dock snabb hjälp av lagkamraten Madelen Janogy, som varit i samma situation året innan.

– Hon hade gått igenom en liknande situation när hon blev petad inför EM. Hon kändes som helt rätt person att prata med. Hon kom fram till mig och sade "jag kan se att det är någonting". Och då öppnade jag upp mig, säger Matilda Vinberg.

– Hon är otroligt viktig, som spelare men också som nära vän. Hon är en otroligt fin människa. Och otroligt klok.

VM-petningen gjorde att Matilda Vinberg fick se vägen fram till det svenska bronset hemma i tv-soffan i stället. Hon var heller inte uttagen i första Nations League-samlingen, tidigare i höstas.

Men när Peter Gerhardsson presenterade truppen till de kommande matcherna mot Schweiz och Italien fick Vinberg, som landslagsdebuterade i fjol, chansen igen.

Sverige möter Schweiz i Göteborg på fredag och fortsätter sedan till Malmö där Italien väntar i nästa vecka.

Ömsesidigt stöd

En skön paus från den tajta guldstriden i damallsvenskan, konstaterar Matilda Vinberg.

– Det går mycket snack och man blir stressad och tänker nej, jag vill inte tänka så. Så det (landslagsuppehållet) var det bästa som kunde hända, tycker jag.

Att även Hammarbykompisarna Madelen Janogy och Jonna Andersson är uttagna i truppen är ett viktigt stöd. Men det är å andra sidan ömsesidigt, berättar Matilda Vinberg med ett skratt.

– Jag tar hand om dem också. Det är nästan som att jag tar hand om "Madde" mer än vad hon tar hand om mig, säger hon.

– Jag är den som alltid har koll på henne. Så att hon får med sig sina saker. Jag ser till att hon får med det viktiga i väskan till träningen och så vidare.

Madelen Janogy under den pågående landslagssamlingen.
Madelen Janogy under den pågående landslagssamlingen.
Fakta: Svenska NL-truppen

Målvakt: Jennifer Falk, Häcken, Emma Holmgren, Levante, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Bayern München, Amanda Ilestedt, Arsenal, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Amanda Nildén, Juventus, Josefine Rybrink, Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Rosa Kafaji, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Caroline Seger, Rosengård, Matilda Vinberg, Hammarby, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!