Tårfyllt i ÅFF: "Ett enda stort mörker"

Hoppet släcktes för Åtvidabergs FF och känslorna tog över. "Vilket jävla fiasko", sa lagkaptenen Andreas Johansson.

Andreas Johansson tröstas av en motståndare.

Andreas Johansson tröstas av en motståndare.

Foto: Peter Jigerström

Fotboll2019-11-02 16:03

Chanser fanns för att vinna stort mot Lund, men det blev 2–2 och till hösten spelar ÅFF för första gången på mycket länge i division 2. Efter slutsignalen satt Andreas Johansson kvar på gräset. Antingen med händerna för ansiktet eller också stirrades upp mot den kolsvarta Åtvidabergshimlen.

När han väl tog sig mot omklädningsrummet var han en av flera med glansiga ögon..

– Det är klart att det är mycket känslor. Ärligt talat känns det som ett jävla fiasko och som ett enda stort mörker, sa han.

Kommer ÅFF tillbaka?

– Absolut. Det finns för mycket energi och för många starka själar runt det här laget för att inte göra det. Det är det som gör det så tungt. Men känner sig som en jävla förlorare. Därinne i omklädningsrummet sitter ett helt gäng duktiga fotbollsspelare som kommer att lyckas bra. Men alla andra runt om som bara brinner för ÅFF. . . nu har man gett dem det här. Det är många som förtjänar något bättre.

Är du själv med på vägen tillbaka?

– Det vet jag inte. Nu vill jag bara bort och samla tankarna. Men känslan är väl också att man vill fixa till det som man ställt till med, sa Andreas Johansson.

ÅFF satsade vildsint framåt, skapade massor och gjorde det mesta utom fler mål. Efter den sällsynt mörka perioden har det varit en stark avslutning av serien, men till slut var det för lite och för sent.

– Vi trodde på det in i det sista och skapade lägen för säkert fem mål. I två år har vi letat efter en identitet och ett spel, nu tycker vi att vi har hittat något och då är det för sent. Nio poäng på de sista matcherna är inte så dåligt av ett bottenlag. Men det var inte idag som vi åkte ut. Vad hade vi? Tretton raka utan seger. Det funkar inte, sa Andreas Johansson.

Förutsättningarna var klara före avspark.

ÅFF hade tre poäng och fem (eller egentligen sex med tanke på att Oskarshamn gjort fler mål) plusmål att ta igen för att ta sig upp på kvalplats. Med tanke på att inte bara mål utan många mål behövdes satsade ÅFF på en offensiv värre 3–4–3-uppställning.

Hemmalaget forcerade också från start, pressade på och jagade framåt. Men fler mål än de som gjordes av Ryan Binns och Adam Egnell blev det inte. När chansen var borta kom också gästernas kvittering på övertid.

– När Jesper (Ny) och Fimpen (Henrik Gustavsson) kom in tror jag att alla kände att det inte fanns något att förlora längre. Vi har verkligen gett det chansen, men det är ju ingen tröst nu, sa Andreas Johansson.

Henrik Gustavsson sa:

– Det handlar om att göra mål och det gjorde vi inte. Det finns en anledning till att man ligger där nere. Tabellen ljuger inte efter 30 omgångar. Man kan vända och vrida på precis allting, men till slut handlar det om att inte resultaten varit tillräckligt bra.

Du har åkt ur några gånger tidigare. Finns det någon gradskillnad i helvetet?

– Nej. Helvetet är lika varmt oavsett serie. Det känns surt att ha fått vara med om det både som spelare och ledare. Men jag är inte ett dugg orolig över att jag inte ska kunna sitta här och se på superettanfotboll om några år. Det finns så mycket kvalitet i både väggar och miljö.

Det gör ont när drömmar dör.
Det gör ont när drömmar dör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!