Sverige till VM-åttondel efter historisk kross

Tidig gruppfinal och på förhand gruppens tuffaste motstånd. Facit: Förkrossande 5–0-vinst mot Italien efter bland annat två mål av Amanda Ilestedt. Damlandslagets näst största seger i ett fotbolls-VM och största VM-segern på knappt 32 år innebär att det blir en blågul åttondelsfinal om drygt en vecka, högst troligtvis mot USA eller Nederländerna.

Sverige är klart för åttondelsfinal efter storseger mot Italien.

Fotboll2023-07-29 10:11

– Otroligt skönt. Det var precis vad vid vi ville. Vi fick en ganska tuff inledning av matchen men gör en riktig bra prestation, säger Ilestedt till Viaplay efter matchen.

För det började knackigt mot Italien men slutade desto lyckligare. Efter två gruppmatcher i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland kan nu förbundskaptenen Peter Gerhardsson redan planera för en svensk åttondelsfinal om drygt en vecka, söndag 6 augusti.

Motståndet är inte klart ännu men efter först 2–1-vinst mot Sydafrika och därefter utklassningen av Italien så har Sverige ett rejält grepp om gruppsegern inför det avslutande mötet med Argentina.

Gruppvinst skulle betyda att man ställs mot tvåan i grupp E, i nuläget Nederländerna som har samma poäng som USA men sämre målskillnad. Bakom de båda två finns också Portugal med i kampen en åttondelsbiljett, en poäng bakom.

Största VM-segern sedan 1991

Om det framtida motståndet är desto mera oklart, var segern mot Italien desto mera glasklar.

Inom loppet av sex minuter såg Sverige till att gå från vad som såg ut att vara en mållös halvtid till en i princip helt avgjord match.

Det inleddes i 39:e minuten när 178 centimeter långa Amanda Ilestedt nådde högst av alla på en Jonna Andersson-hörna och ordnade svensk ledning genom sitt andra mål i fotbolls-VM.

44:e minuten. Ny Andersson-hörna och nytt svensk mål, den här gången genom Fridolina Rolfö som lyckades trycka in bollen och bara minuten efter kunde sedan Stina Blackstenius göra 3–0 från nära håll i det italienska straffområdet.

Där och då var matchen i princip avgjord men i början av andra halvlek kunde Ilestedt göra sitt andra mål. Mittbacken som i höst ansluter till Arsenal har tack vare dagens två mål helt överraskande blivit svensk skyttedrottning i VM hittills och är nu delad ledning i VM:s skytteliga tillsammans med Brasiliens Ary Borges (båda med tre gjorda mål).

– Jag vet inte vad som händer, det är jättekul så klart, säger Ilestedt till Viaplay om sina tre mål hittills.

– Vi har väldigt bra hörnläggare, säger hon om utdelningen på just hörnor för svensk del.

Inhopparen Rebecka Blomqvist gjorde sedan 5–0 i 90:e minuten. Ett mål som förkunnade damlandslagets näst största seger någonsin i ett VM-slutspel och den största VM-segern sedan november 1991. Då besegrades Japan med 8–0 i Foshan, Kina.

Gjorde en rad byten

Den överlägsna ledningen gjorde också att förbundskaptenen Peter Gerhardsson kunde göra en rad byten. Stjärnor som Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani fick kliva av för att vila inför gruppavslutningen och bland annat Caroline Seger kom in i det svenska laget.

På onsdag ställs nu Sverige mot Argentina samtidigt som Sydafrika och Italien möts i avslutningen av grupp G.