Sverige på väg att missa OS – kryss mot Italien

Sverige är på väg att missa sin första OS-turnering på damsidan. Efter 1–1 hemma mot Italien har Blågult inte längre hoppet om en sommar i Paris i egna händer. Kosovare Asllani dömde ut det svenska spelet. –Det är inte okej, säger hon till SVT.

Sveriges lagkapten Caroline Seger deppar efter Italiens ledningsmål. Matchen i Malmö slutade 1–1 efter en sen kvittering genom Linda Sembrant.

Fotboll2023-10-31 20:28

Sveriges damlandslag har aldrig missat ett olympiskt spel, men efter sju raka framträdanden och två raka silvermedaljer är en första OS-bom nu nära.

Efter 1–1 mot Italien i Malmö i Nations League, som också verkar som OS-kval, har Sverige inte längre avgörandet i egna händer med två matcher kvar att spela.

Endast gruppsegraren avancerar till semifinal och en fortsatt kvalresa mot OS i Paris nästa sommar. Sverige står på sju poäng – världsmästaren Spanien toppar gruppen på maximala tolv poäng efter kvällens 7–1-kross borta mot Schweiz.

Janogy från start

Den stora kallduschen inför 11 376 åskådare kom i den 57:e minuten. Då kunde den italienska anfallaren Valentina Giacinti ohotad, men elegant, plocka ner en långboll i straffområdet och sätta 1–0 bakom målvakten Zecira Musovic, som hamnat på mellanhand.

– Det är inte bra nog i dag, vi gör ingen bra match. Duellspelet sitter inte. Normalt är det vår styrka, men de kommer vinnande ur de flesta dueller och växer av det, säger Asllani.

På tilläggstid kunde visserligen mittbacksveteranen Linda Sembrant nicka in kvitteringen på en frispark från vänsterkanten, men något svenskt segermål föll aldrig.

Jämfört med fredagens 1–0-seger mot Schweiz på Gamla Ullevi i Göteborg gjorde förbundskaptenen Peter Gerhardsson en ändring i startelvan. Sofia Jakobsson fick inleda på bänken och i stället tog Hammarbys Madelen Janogy plats i Sveriges tremannamittfält.

Krampaktigt spel

Det var krampaktigt i den första halvleken och Sverige hade svårt att komma till klara målchanser. Endast en chans vaskade hemmalaget fram under de första 45 minuterna. Efter en dryg kvart lyfte Janogy bollen mot Stina Blackstenius, men Arsenalanfallaren fick ingen bra träff med pannan i ett läge där det nästan var öppet mål.

Italien oroade det svenska försvaret ett par gånger. Bästa chansen fick Michela Cambiaghi kort innan Blackstenius läge, men Zecira Musovic i Sveriges mål kunde styra undan italienskans nick.

Sverige gjorde ett byte inför den andra halvleken. Högerbacken Nathalie Björn gick ut och in kom Atlético Madrid-försvararen Hanna Lundkvist, som ju skadade sig kort innan sommarens VM och missade mästerskapet.

Avslutar mot Spanien

Sverige såg ut att ta ett grepp om matchen i upptakten av andra halvlek – då skickade Valentina Giacinti in 1–0-målet.

– Det är mycket som inte fungerar. Vi måste bli bättre på att hitta lösningar och dra lärdom av den här matchen, säger Kosovare Asllani till SVT.

Efter ledningsmålet försökte ett desperat Sverige jaga en kvittering, men det var först i slutskedet som det kom ett större tryck mot det italienska målet. Till slut föll också kvitteringen när Linda Sembrant satte pannan till på en frispark i den sjätte tilläggsminuten. Något segermål lyckades dock Sverige inte få in – matchen slutade 1–1.

Närmast väntar Schweiz på bortaplan den 1 december och därefter gruppavslutning mot Spanien i Malaga den 5 december.

Fakta: OS-kvalet

Nations League fungerar även som OS-kval. Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

Om två eller fler lag hamnar på samma poäng efter sex spelade omgångar särskiljs lagen på följande vis:

1) Antal poäng i inbördes möten, 2) målskillnad i inbördes möten, 3) antal gjorda mål i inbördes möten, 4) målskillnad i alla gruppspelsmatcher, 5) flest gjorda mål i alla matcher, 6) flest gjorda bortamål i alla matcher, 7) flest segrar i alla matcher, 8) flest bortasegrar i alla matcher, 9) fair play-poäng, 10) placering på Uefas landslagsrankning.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Kanada, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.