Sverige nära VM efter förkrossande 15–0-seger

Fotbollsdamernas största seger genom tiderna skrevs till 17–0. I ett regnigt Gori höll rekordet på att ryka. Sverige hade lekstuga i VM-kvalet mot Georgien, men överkörningen stannade vid 15–0. –Det var synd att vi inte kunde krossa det men det får bli en annan gång, säger Filippa Angeldahl.

Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö och Linda Sembrant fick många skäl att jubla under torsdagskvällen. Sverige körde över Georgien fullständigt och vann VM-kvalmatchen med 15–0.

Fotboll2022-04-07 18:54

Matchen i Gori – staden som mest är känd som Josef Stalins födelseplats – faller under kategorin "en landskamp som måste spelas, en landskamp som ska vinnas".

Och till skillnad från VM-kvalmötet i Göteborg i höstas, då Sverige trots massivt övertag länge hade svårt att få håll på Georgien (4–0 till slut), varade spänningen den här gången inte mer än några minuter.

På Gamla Ullevi hade Sverige 40–0 i avslut mot Georgien, men då var inte effektiviteten den bästa. Det var något som förbundskapten Peter Gerhardsson tryckte på inför torsdagskvällens match.

– Man vet aldrig vad man kan förvänta sig inför en match. Jag tycker vi kom in med mycket energi från minut ett och ville ha högt tempo, komma till målchanser och vara mer noggranna än senast vi mötte dem, säger Filippa Angeldahl.

Tidigt ledningsmål

På Tengiz Burjanadze-stadion var Sverige ännu mer överlägset (42–0 i avslut, 22–0 i hörnor) och nu fanns också skärpan på plats från start. Och då hade Georgien, rankat 125:a i världen, över huvud taget ingenting att sätta emot.

Det var en sällan skådad överkörning, och den började redan i den tredje minuten.

Ett inspel från högerkanten signerat Johanna Rytting Kaneryd hittade Fridolina Rolfö vid straffområdesgränsen. Barcelonastjärnan använde sitt främsta vapen, vänsterfoten, och satte 1–0 till Sverige.

Fem minuter senare var det sedan dags för Filippa Angeldahl att kliva in i handlingen. Mittfältaren har fått begränsat med speltid i Manchester City på sistone, men hon visade direkt att åtminstone högerdojan fortfarande glöder. Från stillastående tryckte 24-åringen upp 2–0 i krysset, utan chans för en närapå förstenad Tatia Gabunia i det georgiska målet.

– Det har varit mycket snack om att jag inte spelat men jag kom hit och var taggad på att få speltid, ville visa att jag inte har blivit sämre utan snarare en bättre fotbollsspelare. Jag var sugen på att spela, säger Angeldahl.

Stina Blackstenius rullade sedan in 3–0 i minut 15, och då var matchen avgjord.

Men Sverige hade bara börjat.

Falk helt sysslolös

Häckenmålvakten Jennifer Falk höll sig mestadels högt uppe på den egna planhalvan och fick ägna sig åt diverse uppvärmningsövningar för att inte bli kall när regnet forsade ner från ovan. Från distans fick hon, och de några hundra tappra georgiska fansen på läktaren, se den svenska överkörningen fortsätta.

Innan halvleken var över hade Filippa Angeldahl gjort hattrick, och hon var verkligen inte ensam om att hitta nätet. Lina Hurtig gjorde två mål, Stina Blackstenius likaså och Fridolina Rolfö, Linda Sembrant, Amanda Ilestedt och Jonna Andersson hann alla notera sig i målprotokollet under matchens inledande 45 minuter.

Bara Caroline Seger, Johanna Rytting Kaneryd, Magdalena Eriksson och målvakten Jennifer Falk gick till pausvilan utan att ha gjort mål för Sverige, som då ledde med smått otroliga 11–0.

– Det var faktiskt lite frustrerande, jag hade någon nick i ribban. Men äh, jag är glad när laget gör mål och spelar bra, det är det absolut viktigaste. Jag tycker att det var en riktigt bra match av hela gänget i dag, säger Magdalena Eriksson.

Redan där hade man passerat den näst största segern för ett svenskt damlandslag – 10–0 mot Irland i EM-kvalet 1992.

Rekordet från juni 2010, när Sverige besegrade Azerbajdzjan med 17–0 i VM-kvalet, såg också ut att vara i fara, men andra halvlek blev något måttfullare från svenskt håll.

Tio olika målskyttar

Wolfsburganfallaren Rebecka Blomqvist byttes in till den andra halvleken och satte 12–0 i den 67:e minuten. Även Real Madrids Kosovare Asllani fick lämna bänken efter paus och placerade in 13–0 med kvarten kvar att spela. Några minuter senare blev Asllani tvåmålsskytt när hon satte 14–0 från straffpunkten, efter att Blomqvist blivit nerdragen.

På tilläggstid avslutade Olivia Schough, Sveriges tionde målskytt i matchen, utskåpningen när hon satte ett långskott till 15–0.

Den planenliga segern var Sveriges sjätte raka i VM-kvalgrupp A. Med två omgångar kvar behövs därför bara en poäng hemma mot tabelltvåan Irland på tisdag för att med säkerhet ta hem förstaplatsen som ger en plats i VM i Australien och Nya Zeeland nästa år.

– Det är en viktig match men det kommer att bli en helt annan match. Det gäller för oss att ladda om och gå ut och vinna, säger Filippa Angeldahl.

Fakta: Sveriges största segrar