Sverige gruppetta – nu väntar USA i åttondelen

Tre matcher, tre segrar. Rebecka Blomqvist och Elin Rubensson såg till att Sverige vann den sista VM-gruppspelsmatchen mot Argentina med 2–0. Nu väntar regerande världsmästaren USA i åttondelsfinal.

Rebecka Blomqvist, till vänster, firar sitt 1–0-mål mot Argentina.

Fotboll2023-08-02 09:54

Matchens första mål i Hamilton, Nya Zeeland, kom drygt 20 minuter in på den andra halvleken.

Hanna Bennison fick en passning från Elin Rubensson, vände om och fintade bort sin motståndare innan hon serverade Sofia Jakobsson på högerkanten.

Jakobsson skickade i sin tur in ett inlägg och väl inne i boxen befann sig Blomqvist och satte pannan till bollen och det var 1–0 Sverige.

"Fin prestation"

– Sett över 90 minuter gör vi en fin prestation. I första halvlek försvarar de helt okej, det blir mycket frisparkar och avbrott. Men jag tycker vi jobbar in i det på ett bra sätt och så tycker jag att vi vinner rättvist med 2–0, säger Blomqvist som nu gjort två VM-mål.

Blomqvists mål satte även fart på matchen som fram till dess saknade tempo. En av anledningarna till avsaknaden av tempo var de många avblåsningar i första halvlek, vilket gjorde spelet hackigt.

Det blev till slut ytterligare ett svenskt mål.

Blomqvist blev neddragen i straffområdet i slutskedet och Sverige tilldelades straff. Fram klev Rubensson och satte säkert 2–0 i den 90:e minuten.

– Jag tycker vi jobbar oss in i matchen. Vi fick i gång passningsspelet, satte fart på spelet och gör två mål också. Det är viktigt att få det självförtroende och det är alltid kul att få göra mål, men det viktigaste var att vi vann matchen, säger Rubensson.

Gerhardsson: Rättvist

2–1 mot Sydafrika, 5–0 mot Italien och 2–0 mot Argentina gör Sverige till gruppsegrare.

I åttondelsfinalen, som har avspark på söndag 11.00 svensk tid i australiska Melbourne, väntar nu regerande världsmästaren USA för Sverige.

– Vi har vunnit alla tre matcherna. Vi har fått jobba för alla tre segrarna. Det är bra att vi klarar av det. Stundtals så tar vi över mer och mer, det är en jobbig motståndare (Argentina) som markerar och ligger väldigt tätt. Successivt så tycker jag att vi glider ifrån dem. Jag brukar inte prata om rättvist och orättvist, men det var väl ganska rättvist trots allt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i Viaplay.