Svenskorna sänkte Linköping i CL-kvalet

Landslagsspelarna Stina Blackstenius och Lina Hurtig återvände till sin tidigare hemmaplan – och blev inhoppande hjältar för Arsenal inför en fullsatt arena. Londonklubben pressades av damallsvenskans tabelltvåa Linköping i andra halvlek – när anfallsstjärnorna byttes in och sänkte sitt tidigare lag fram till 3-0 i kvalet till Champions League.

Amanda Ilesteds Arsenal (längst fram) blev för svåra för Linköping.

Amanda Ilesteds Arsenal (längst fram) blev för svåra för Linköping.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2023-09-06 19:13

Den enda av Arsenals tre svenska landslagsspelare som fick spela från start i kvalmötet mot Linköping var VM-hjälten Amanda Ilestedt – som debuterade i sin nya klubb efter flytten från Paris SG.

Stina Blackstenius och Lina Hurtig – som båda spelat flera säsonger i Linköping tidigare i karriären – fick hoppa in samtidigt i den andra halvleken.

Då hade Arsenal till slut lyckats överlista den storspelande hemmamålvakten Cajsa Andersson genom den australiensiska landslagsspelaren Caitlin Foord.

Nära att kvittera

Men Londonklubben – som nådde till semifinal i Champions League i våras – var pressat. Både Saori Takarada och Yuka Momiki var ytterst nära att kvittera.

Då klev Hurtig och Blackstenius fram och avgjorde inför 7 805 åskådare. Hurtig nickade in mål nummer två och Blackstenius tryckte in trean från nära håll mellan benen på Cajsa Andersson i slutminuterna.

– Jättekul att vara tillbaka här och inte minst också att göra ett så viktigt mål. Vi visste att Linköping skulle bli ett tufft motstånd och de stod verkligen upp bra, säger Lina Hurtig.

– Jag slog ju igenom i Linköping och har spelat här i sex säsonger, klart att det är speciella känslor. Kul med det fantastiska mottagandet vi fick av publiken. Sedan är det alltid skönt att göra mål, menar Stina Blackstenius.

Debuterade för nya klubben

I sin debut i Arsenal agerade Amanda Ilestedt stabilt i defensiven och hade en farlig nick tätt över ribban. Men det blev inte någon fullträff den här gången för mittbacken – som gjorde fyra mål i VM.

– Visst har det varit hektiskt på sistone efter VM, men det kändes bra och jag är väldigt taggad för att slåss om titlar med Arsenal. Det här var ett första steg mot Champions League och en glad överraskning att så pass många av våra fans var på plats, framhåller 30-åringen.

Vill se bättre effektivitet

Linköping är därmed utslaget utan chans att nå till Champions League – men tabelltvåan i damallsvenskan svarade ändå för en stark insats som inleddes med att Cajsa Andersson räddade Kim Littles straff.

– Det var ju väldigt nära en kvittering några gånger efter deras ledningsmål, men det gäller att ta vara på sådana chanser. Totalt sett gjorde vi ändå en riktigt bra insats mot ett topplag i världen, framhåller tränaren Anders Jacobson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!