Svenska stjärnorna bänkade: "Frustrerande"

Firade stjärnor i landslaget. Men i klubblagen Arsenal och Chelsea har anfallsduon Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius svårt att få speltid. –Det är klart att det varit frustrerande, säger Rytting Kaneryd.

Johanna Rytting Kaneryd på landslagets träning inför Schweiz-matchen.

Johanna Rytting Kaneryd på landslagets träning inför Schweiz-matchen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-10-26 05:45

Fotbollslandslaget står inför två viktiga matcher i Nations League, som också fungerar som OS-kval.

Samtidigt saknas flera stjärnor på grund av skada, medan andra som Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius fått kämpa en del i sina engelska klubblag.

– Det kan vara tufft att vara i en situation där man inte spelar. Man vill alltid spela matcher. Men någonstans får man ju också hitta en acceptans för att det finns en konkurrenssituation, säger Blackstenius om situationen i Arsenal.

Samtidigt hoppas Johanna Rytting Kaneryd att det börjat vända för henne i Chelsea och säger att dialogen med tränaren Emma Hayes fungerar bra.

– Jag har haft en kommunikation, men det är klart att det har varit väldigt frustrerande, speciellt om jag känner sig i en så bra form som jag faktiskt gör, säger Rytting Kaneryd.

– Fast jag känner ändå att vi har haft en bra kommunikation och att det finns en plan. Vi har otroligt många bra spelare i truppen just nu, så det gäller att försöka ha tålamod och verkligen kämpa på.

Stenkoll på allsvenskorna

Chelseas matchprogram kommer också att tätna framöver, bland annat i och med gruppspelet i Champions League. Det talar också för att det kan bli mer speltid framöver.

– Jag tror att jag hade haft en värre känsla om jag kände att det inte hade känts bra fotbollsmässigt. Men det gör det, så jag får försöka gå på den känslan, säger hon.

Utöver den engelska ligan håller Johanna Rytting Kaneryd just nu stenkoll på både damallsvenskan och herrallsvenskan.

I damallsvenskan jagar hennes förra klubb Häcken ett SM-guld och i herrallsvenskan kämpar pojkvännen Anton Salétros och hans AIK strax ovanför nedflyttningsstrecket.

– Det är ju både kul och jobbigt. Det är många matcher där man suttit och varit otroligt nervös, säger hon.

"Otroligt människa"

Hur mycket Anton Salétros kan vara med när allsvenskan drar ihop sig är dock just nu osäkert, efter en knäskada i matchen mot Elfsborg i måndags.

– Det är bara att hoppas på det bästa. Sedan är Anton en otrolig människa och jag har nog aldrig träffat någon som är så målmedveten och hela tiden ser framåt, säger Johanna Rytting Kaneryd.

– Han hjälper mig extremt mycket med mitt tankesätt. Det är nog en stor anledning till att jag kan vara där jag är mentalt, fastän jag har haft det tufft med speltid.

Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Sveriges program i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige–Spanien, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien–Sverige, Castel di Sangro. 0–1.

27 oktober: Sverige–Schweiz, Göteborg.

31 oktober: Sverige–Italien, Malmö.

1 december: Schweiz–Sverige, Luzern.

5 december: Spanien–Sverige, Málaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!