Svenska OS-drömmen slocknade i Luzern

Den svenska OS-drömmen tog slut i ett snöblött Luzern. 0–1 mot Schweiz var en gigantisk missräkning för fotbollslandslaget. Gruppsegern är nu utom räckhåll redan inför Nations League-avslutningen mot Spanien på tisdag. –Just nu är jag mest besviken på att vi förlorar matchen, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Deppigt i Luzern. Landslaget missar OS i sommar.

Deppigt i Luzern. Landslaget missar OS i sommar.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-12-01 20:19

Damlandslaget har deltagit i 23 raka mästerskap. Men fotbollsturneringen vid OS i Paris 2024 kommer att ske utan svenskt deltagande.

– När det gäller OS känns det som att vi fått jaga sedan Spanien fick straffen i 96:e minuten (i hemmamatchen i Göteborg, spansk seger med 3–2).

När slutsignalen ljöd på Swissporarena i Luzern hade det kunnat bli en och en halv timmes nervös svensk väntan på resultatet i gruppens andra match, Spanien–Italien. Men Sverige tog inte chansen.

Schweiz vann med 1–0 och därmed var den spanska gruppsegern redan säkrad, oavsett utfall mot Italien.

Skrällval på mitten

Hemmalaget inledde offensivt och fick utdelning, matchavgörande skulle det visa sig, redan i den sjätte minuten. Géraldine Reuteler slog inlägget från höger och Ana-Maria Crnogorcevic kunde omarkerad nicka in 1–0 förbi en chanslös Jennifer Falk – Häckenmålvakten som fick chansen i det svenska målet framför Zecira Musovic.

– Vi är tillräckligt många spelare för att ta bort spelaren som nickar in målet. Det sätter matchbilden. De kan spela lite mer försiktigt efter det, säger Gerhardsson.

Sverige fick inte i gång något ordnat spel, men det kan man knappast beskylla skrälluttagningen Hanna Lundkvist för. Atlético Madrid-backen fick en ovanlig roll som central mittfältare då skadeförföljda lagkaptenen Caroline Seger stod över matchen helt. Lundkvist gjorde alls inte bort sig, men det blågula kollektivet hackade likväl.

Sverige skapades dock gott om hörnor, vilket brukar kunna lösa knutarna framåt. Så inte den här gången.

"Inte tillräckligt skickliga"

En tiominutersperiod i början av andra halvlek var Sveriges bästa. Då var Schweiz ordentligt tillbakatryckt, men bollen ville bara inte in. En stolpträff efter en av många tilltrasslade situationer i det schweiziska straffområdet var det närmsta Sverige kom.

– Vi har tillräckligt många chanser för att göra mål.

– Fotboll handlar om skicklighet och vi är inte tillräckligt skickliga i den fasen. Det kan man bara konstatera, säger Gerhardsson till SVT.

Det blev också allt svårare att spela fotboll ju längre matchen gick. Regnet förvandlades till snö, gräsmattan blev allt vitare och spelarna hade svårt att stå på benen. Inbytta Matilda Vinberg träffade stolpen med ett inlägg på tilläggstid, men det ville sig inte.

Avslutar mot Spanien

För svensk del är det första gången man missar ett globalt mästerskap på damsidan. Grunden till den missade gruppsegern lades i och med 1–1 hemma mot Italien för en månad sedan.

Det är också blott femte gången som Sverige förlorar en tävlingsmatch (under ordinarie tid) sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017.

Medan Spanien fortsätter sin jakt på en OS-plats – de två bästa lagen i Nations League utöver direktkvalificerade Frankrike går dit – får Sverige blicka mot EM-kvalet som inleds i vår.

Men först ska gruppspelet avslutas, mot just Spanien i Málaga på tisdag.

Förbundskapten Peter Gerhardsson.
Förbundskapten Peter Gerhardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!