Svensk manifestation mot kriget före avspark

Före avspark i playoffmatchen mot Tjeckien genomförde Svenska fotbollförbundet en manifestation mot kriget i Ukraina.

Manifestation för Ukraina före avspark mellan Sverige och Tjeckien på Friends arena.

Manifestation för Ukraina före avspark mellan Sverige och Tjeckien på Friends arena.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-03-24 20:51

Det övre etaget på Friends arena gick i blått, det nedre i gult. "We remember Kyiv 2012" (Sverige spelade samtliga tre gruppspelsmatcher i EM 2012 i Ukrainas huvudstad Kiev) var hälsningen från den ena kortsidan på Friends Arena. "Stop the war", "peace" och "We stand with Ukraine" gick att läsa på banderoller på gräset.

I mittcirkeln viftades med blågula flaggor – både Sveriges och Ukrainas.

Sedan läste speakern upp följande: "Kriget i Ukraina orsakar ofattbart lidande. Tusentals människoliv har gått förlorade. Tusentals har skadats av bombningar och beskjutning. Detta vansinne måste få ett slut. Kriget måste omedelbart upphöra och Ukrainas folk få den fred och frihet de har rätt till."

Svenska fotbollförbundet (SvFF) driver sedan torsdagskvällen en insamling till FN:s flyktingorgan UNHCR, där pengarna är öronmärkta för krigets offer.

"Situationen i Ukraina kan inte beskrivas på annat sätt än fruktansvärd och behovet av hjälp är akut. Vi ser dagligen människor som flyr för sina liv så det känns helt rätt att stötta UNHCR:s livsviktiga arbete. Vi hoppas att alla som är på plats och alla som följer matchen framför tv:n inte bara stöttar laget utan också stöttar insamlingen", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand på förbundets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!