Svanberg lider med cancersjuke Mihajlovic

Mitt under den lediga dagen med landslaget kom det tråkiga beskedet från Bologna. Mattias Svanbergs tränare Sinisa Mihajlovic måste genomgå en ny cellgiftsbehandling. –Så klart väldigt tråkigt. För mig och för laget är det en stor förlust. Han bidrar med mycket energi och kunskap, säger landslagsmittfältaren.

Mattias Svanberg når högst och nickar mot mål i torsdagens playoffsemifinal mot Tjeckien.

Mattias Svanberg når högst och nickar mot mål i torsdagens playoffsemifinal mot Tjeckien.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fotboll2022-03-26 20:18

Mihajlovic diagnosticerades med leukemi sommaren 2019. Sedan dess har han flera gånger fått behandlingar.

Nu är det dags igen.

– Jag har blivit rådd att genomgå en behandling som kan stoppa sjukdomen. Till skillnad från för två och ett halvt år sedan har jag ett försprång på sjukdomen, så att den inte sätter fart, säger Mihajlovic enligt Football Italia.

Får ta ansvar

Svanberg var medveten om sin tränarens tillstånd men dagens presskonferens i Italien kom ändå som en överraskning.

Vilken påverkan det kommer att ha på honom och Serie A-klubben återstår att se, menar han. Mihajlovic, 53, kommer att vara frånvarande i minst några veckor.

– Vi har ändå en stomme som är kvar sedan förra gången han var sjuk, men vi har en massa nya spelare. Vi som var med om det första gången får ta ett större ansvar. Vi vet att han har ögonen på oss, säger Svanberg som haft serben som boss de senaste 3,5 åren.

Nöjd med inhoppet

VM-slutspel eller inte för landslaget? På tisdag faller avgörandet mot Polen i Chorzow. Svanberg fick hoppa in halvvägs in i andra halvlek mot Tjeckien – playoffsemifinalen som Sverige vann med 1–0 efter förlängning i torsdags – när han ersatte Albin Ekdal.

– Det var okej, tycker jag. Så klart, efteråt känner man att man kunnat göra mer. Jag hade en del bra aktioner och försökte komma in med energi och samtidigt ha kontroll, försökte tänka på att hålla balansen, säger han om inhoppet.

Svanberg hade dessutom ett utmärkt läge att nicka in 1–0 under ordinarie tid.

– Det kändes inte som jag fick så bra träff. Jag tänkte inte då att det var en så bra chans. Hade den bara gått lite mer mot första stolpen hade den nog gått in, säger han.

Svanberg ersatte Ekdal i kvalmatcherna borta mot Grekland och Georgien i höstas. Landslaget förlorade båda, något som den centrale mittfältaren inte kan lastas för. Med tanke på Ekdals skadebekymmer kan det bli han och Kristoffer Olsson som styr det centrala mittfältet på Slaski-stadion.

Ekdal går före

– Det mesta hänger på om Albin känner sig "fit for fight". Gör han det, ska han spela. Jag kommer att förbereda mig så gott jag kan, säger Svanberg.

Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren ser en Svanberg som tar steg hela tiden.

– Han ger mycket. Han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, han har en passningskvalitet som håller absolut högsta klass. Det visar han inte minst i Serie A. Sedan spelar Bologna ett annat försvarsspel än vad vi gör. Jag tycker han mer och mer för varje samling lär sig hur vi agerar.

Bologna's tränare Sinisa Mihajlovic ska genomgå en ny cellgiftsbehandling mot leukemi. Arkivbild.
Bologna's tränare Sinisa Mihajlovic ska genomgå en ny cellgiftsbehandling mot leukemi. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om