Superstjärnan jagar revansch: "Vi vill slå tillbaka"

Norge har inte glömt EM-fiaskot och den förnedrande förlusten mot England. I VM jagar stjärnan Ada Hegerberg, 28, revansch. –Vi vill slå tillbaka, säger Hegerberg.

"Det jag förväntar mig är att vi står upp och att vi är villiga att gå hela vägen.", säger Ada Hegerberg på en digital pressträff.

"Det jag förväntar mig är att vi står upp och att vi är villiga att gå hela vägen.", säger Ada Hegerberg på en digital pressträff.

Foto: Geir Olsen /NTB/TT

Fotboll2023-07-13 20:22

Det norska damlandslaget hade ett tungt EM förra året. I premiären mot hemmanationen England åkte man på storstryk, 0–8, och Norge åkte ur mästerskapet redan i gruppspelet.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren fick senare också sparken.

Lagets storstjärna Ada Hegerberg hoppas dock på att sommarens VM ska bli annorlunda.

– Vi representerar ett helt land på en av de största scenerna och det är något vi måste vara medvetna om. Det är väldigt mycket som står på spel i detta, säger Hegerberg på en digital pressträff.

Ska kämpa för Norge

Hegerberg tror att vägen till framgång för norskorna kommer att vara hård träning och lagets starka kollektiv.

– Vi måste tro på oss själva. Det jag förväntar mig är att vi står upp och att vi är villiga att gå hela vägen. Visa att vi kämpar, kämpar för laget och för Norge, säger anfallaren.

Lagkamraten Guro Reiten, 28, är inne på samma spår.

– Vi har lärt oss mycket från det mästerskapet. Vi är bättre än förra gången och vi hoppas att vi får visa att vi är bättre, säger Reiten.

"Det är en röd tråd"

2017 valde Hegerberg att lämna landslaget då hon ansåg att landslagsledningen inte höll måttet. Bojkotten varade fram till EM 2022 då Ballon d'Or-vinnaren gjorde comeback.

Inför sommarens fotbolls-VM har det stormat kring många av landslagen.

Bland annat har Patri Guijarro, Mapi León och Sandra Paños valt att bojkotta det spanska landslaget. Detta på grund av deras missnöje med förbundskaptenen Jorge Vilda.

– Jag tänker att oavsett nationalitet, bakgrund och förbund så står vi inför samma utmaning. Det är en röd tråd. Det som är tråkigt här är att spelare känner sig tvungna att kliva åt sidan. Tro mig, det är det sista en spelare vill, säger Hegerberg och fortsätter:

– Det visar på att vi har en lång väg att gå. Och återigen är det spelare som går i bräschen för en förändring.

Norge inleder VM mot Nya Zeeland torsdagen den 20 juli klockan 09.00 svensk tid.

Norges damlandslag i fotboll

Spelartrupp: Målvakter: Cecilie Fiskerstrand, Guro Pettersen, Aurora Mikalsen.

Försvarare: Anja Sønstevold, Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maren Mjelde, Thea Bjelde, Mathilde Harviken, Sara Hørte, Marit Bratberg Lund.

Mittfältare/anfallare: Ingrid Syrstad Engen, Vilde Bøe Risa, Guro Reiten, Frida Maanum, Caroline Graham Hansen, Amalie Eikeland, Julie Blakstad, Emilie Haavi, Ada Hegerberg, Sophie Roman Haug, Karina Sævik, Anna Jøsendal.

Förbundskapten: Hege Riise.

Matcher i VM: Norge spelar i grupp A och kommer ställas mot värdnationen Nya Zeeland, Schweiz och Filippinerna.

Norges största stjärnor i VM:

Ada Hegerberg – Den 28-årige anfallaren har staplat titlar och utmärkelser på hög. Med sex Champions League-titlar med Lyon, vinnare av tidernas första Ballon d'Or på damsidan 2018 och flest mål i Champions League (59) någonsin, är Hegerberg ofrånkomligen en av historiens bästa spelare.

Guro Reiten – Yttern har haft ett framgångsrikt 2022–2023. Hennes Chelsea vann både ligan och två inhemska cuptitlar och till det var 28-åringen högst bidragande. Reiten är smart, teknisk och har en hög arbetskapacitet och är definitivt en spelare att hålla koll på i sommar.

Meriter: VM-guld 1995 och silver 1991. OS-guld 2000 och brons 1996. EM-guld 1987 och 1993 och silver 1989, 1991, 2005 och 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!