VIF vann premiären med ett nödrop: "Mest en lättnad..."

Premiärseger, men det var med ett nödrop. Då klev målvakten Gustaf Johansson fram och räddade Vimmerby. "Det var mest en lättnad när jag räddade", säger han efter 2–1 hemma mot Eneby BK.

Vimmerby IF jublar. Det blev tre poäng i premiären.

Vimmerby IF jublar. Det blev tre poäng i premiären.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-04-07 16:07

Det är inte över förrän det är över. Just det. Något som Vimmerby IF blev varse i premiären. Fram till den 77:e minuten hade gulsvart i princip full kontroll på matchen. Då kom Enebys reducering till 2–1, från ingenstans. 

Det förändrade matchbilden nästan totalt. 

– Det kändes som vi blev ängsliga, säger tränaren Patrik Gunnarsson.

Detta samtidigt som Norrköpingsgänget fick en hög dos energi – och också en annan tro.

Visst, Vimmerby hade ett antal fina lägen sista tio att punktera matchen, men lyckades inte fullt ut i avsluten. Anton Ljungberg prickade bland annat ribban och Joakim Storm stolpen. 

Det var tydligt att det spreds en viss nervositet i hemmalaget. Och det var många som nog höll på att sätta hjärtat i halsgropen i slutsekunderna. Då kom plötsligt Vinicius Camargo helt ren mot VIF-målvakten Gustaf Johansson. 

Vad hände? Jo, Johansson gjorde en kanonräddning och såg till att Vimmerby höll undan. 

Vad hann du tänka precis innan din räddning?

– Att jag skulle göra mig stor. Det hade varit så bittert att tappa poäng. Jag gick nästan ner i split och lyckades rädda. Det var så skönt och mest en lättnad. Inte så mycket glädje, sa VIF-hjälten efteråt. 

Gustaf Johansson hade annars en förhållandevis lugn eftermiddag på ett kylslaget Arena Ceos. Eneby var förvånansvärt uddlöst sista tredjedelen och skapade ingenting av värde framåt, tills de reducerade i den 77:e minuten. 

Fram dit spelade Vimmerby lugnt och metodiskt och var det bättre laget. VIF fick också något av en drömstart då Haris Dreco redan i den nionde minuten pangade in 1–0 med ett mäktigt skott, som borrade sig in via stolpen. En stund senare kom 2–0, även det efter en fin prestation. Selatin Shaljani grundlurade sin bevakare, ryckte loss på högerkanten och avslutade distinkt med ett skott i bortre hörnet. 

undefined
Vimmerby IF firar Selatin Shaljanis mål.

Vimmerby hade med sig 2–0 till halvtidsvilan. Allt såg bra ut och läget förbättrades ytterligare när inhopparen Esat Jashari på kort tid drog på sig två varningar och blev utvisad. Sen kom 2–1 och det var som sagt nära 2–2 precis i slutsekunderna. 

– Vi är jättenöjda med vinsten. Det var tre poäng som gällde. Att vi tappar i slutet tror jag beror på vi blir lite trötta och något passiva, säger en mycket nöjd Patrik Gunnarsson.

Dessvärre drabbades VIF av en befarad knäskada på mittbacken Ilhan Jejna, som tvingades avbryta matchen i första halvlek. 

– Det känns inte alls bra, sa Jejna efteråt. 

Enebys tränare Kutshi Moilo var inte nöjd:

– Vimmerby vinner fullt rättvist. Vi gör det bra sista 20 minuterna, men vi kan så mycket bättre. 

undefined
Karlo Goranci, Knut Gunnarsson och Gustaf Johansson var bland de bästa i VIF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!