Strand såg rött – Norrköping vände mot Elfsborg

Simon Strand drog på sig rött kort redan efter en spelad halvtimma. Det fick konsekvenser. Elfsborg tappade ledningen – och matchen. IFK Norrköpings 3–2-seger ger Malmö FF ett försprång i kampen om Lennart Johanssons pokal. –Det är hans beslut och jag kan inte göra så mycket åt saken, säger Strand om utvisningen.

Elfsborgs Simon Strand fick rött kort av domaren Kaspar Sjöberg redan efter en halvtimmas spel. Med en man mer vände Norrköping 1–2 till seger med 3–2.

Elfsborgs Simon Strand fick rött kort av domaren Kaspar Sjöberg redan efter en halvtimmas spel. Med en man mer vände Norrköping 1–2 till seger med 3–2.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2021-10-31 17:10

Det tidiga röda kortet fick matchavgörande betydelse och efteråt var Strand besviken. Inte så mycket på sig själv som på domaren Kaspar Sjöberg.

– Jag tycker det är dåligt att han tar andra gula kortet där, säger Strand.

Vänsterbacken, tidigt varnad, hamnade steget bakom och slet ned Abdulrazaq Ishaq, som var på väg att få fritt fram längs högerkanten.

Sjöberg nöjde sig först med frispark, men konsulterade den assisterande domaren och plockade sedan upp både det gula och det röda kortet – och det med en timma kvar av matchen.

– Linjedomaren hade tydligen stenkoll, säger Strand syrligt.

"Stoppar lovande anfall"

Och fortsätter:

– Jag tycker att det är kamp om bollen, vi river och sliter i varandra och han väljer att lägga sig ned.

– Det är en tröjdragning som stoppar ett lovande anfall för Norrköping, säger Kaspar Sjöberg om Strands andra gula kort.

Strand kunde inte hantera situationen, på vägen in i spelargången sparkade han till en tv-kamera – ett beteende som med stor sannolikhet ger honom en längre avstängning än en obligatorisk match.

– Känslorna tar över. Det är dåligt. Det ångrar jag, absolut, säger han om behandlingen av fotografens utrustning.

Malmö FF står som serieledare på 51 poäng med fyra omgångar kvar. Elfsborg är nu tre poäng bakom – trots att klubben fick precis den start man ville ha på Platinumcars arena.

Johan Larsson bröt en felpassning av Jonathan Levi på mitten. Lagkaptenen släppte till Simon Olsson som skickade ut bollen ut till Rasmus Alm som kom löpande längs högerkanten. I mitten skakade Jeppe Okkels av sig sin försvarare och bredsidade in matchens första mål.

En sekvens som fungerar som instruktionsvideo på temat "Bollvinst, omställning, mål".

Tiden: 13 minuter.

Fricks snabba replik

Sex minuter senare gillade alla fans till Malmö FF, Djurgården och AIK Carl Björk. Det var han som distinkt tryckte in kvitteringen i Hakon Valdimarssons vänstra hörn.

Repliken kom bara två minuter senare – på nytt var Larsson upphovsman. På hans inspel stötte Per Frick in säsongens sjunde mål.

Rikard Norling, Norrköpings tränare, sparade inte på krutet i kvitteringsjakten. In kom Christoffer Nyman, som med en av sina första bollkontakter prickade stolpen.

Norrköping matade på mot ett Elfsborg som mer och mer hamnade i knäet på Hakon Valdimarsson.

Men kontringarna var hyperfarliga. Alexander Bernhardsson, inhopparen, kom loss men sköt precis utanför.

Elfsborg fredade sig med alla medel, i en match som blev grinigare och grinigare, tuffare och fulare. Med tio man höll Elfsborg emot tills Linus Wahlqvists kvittering i 79:e minuten.

– Imponerande bra, säger Norrköpings tränare Rikard Norling.

– Jag är stolt över hur killarna hanterade det hela, säger kollegan Jimmy Thelin.

Adegbenro avgjorde

Han kastade in Marokhy Ndione och Jacob Ondrejka för Frick och Alm i hopp om att ta de tre nödvändiga poängen. I stället skickade skytteligaledaren Samuel Adegbenro in 3–2 och sitt 16:e mål för säsongen.

Frederik Holst fick matchens andra röda kort, efter en brutal kapning av Nyman på tilläggstid.

Mot Varberg i nästa omgång saknar Elfsborg trion Strand, Holst och André Römer, samtliga avstängda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!