Starfelt debutant i Sveriges "spännande lag"

Förbundskaptenen Janne Andersson släpper fram en debutant i torsdagens landskamp mot Ryssland. Mittbacken Carl Starfelt finns med i startelvan. –Det är ett spännande lag vi ställer på benen, säger Andersson.

Carl Starfelt på träningen.

Carl Starfelt på träningen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2020-10-07 12:50

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth, Sebastian Holmén, Carl Starfelt, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Mattias Svanberg, Ken Sema – Jordan Larsson, Alexander Isak.

Det är elvan som tar sig an Ryssland på Arena CSKA i Moskva. Andersson valde att släppa laget efter dagens träning på Friends arena.

– Detta känns roligt. Det är ett delvis nytt lag, några som inte har varit med, några som har varit med på januariturnéer, några som har varit med mycket.

– Det blir extra viktigt att vi hjälps åt så att saker och ting fungerar därute. Jag hoppas att vi kan se vettiga ut. Träningarna har sett bra ut, säger Andersson.

Sebastian Larsson blir lagkapten, precis som mot Frankrike i Nations League i september. Att Andersson matchar Larsson mot Ryssland kan också ses som att veteranen just nu har både Dejan Kulusevski och Viktor Claesson före sig i kön i kampen om kantplats på mittfältet.

Isak och Larsson på topp

I och med att Alexander Isak spelar på topp är han i dagsläget inte aktuell för en startplats mot Kroatien i Nations League på söndag.

Andersson är nyfiken på vad anfallsduon Isak och Jordan Larsson kan åstadkomma tillsammans.

– Jag tror att de kan prestera väldigt bra tillsammans. Att tro att allt ska fungera första gången man spelar tillsammans... så är det givetvis inte. Individuellt sett är det två skickliga spelare. Pratar vi om Jordan så har han fortsatt att utvecklas i Spartak (Moskva). Han har en starttröja där och Spartak är en av de tre fyra största klubbarna i en tuff liga.

– Han har haft en jättebra utveckling. Han är klok och taktiskt smart, säger förbundskaptenen.

Landslaget spelade 0–0 i Kaliningrad och vann med 2–0 hemma mot Ryssland när nationerna senast möttes, i Nations League hösten 2018.

Vill även se Johansson

– Vi gjorde två matcher mot Ryssland för två år sedan och jag har goda minnen från de mötena. Hur de kommer att matcha sitt lag vet vi inte, men jag gissar att min kollega resonerar som jag (och testar spelare), säger Andersson.

Förbundskaptenen planerar ett antal byten. Han är inne på att även ge Mattias Johansson speltid som högerback när Mikael Lustig vilas inför Nations League-mötena med Kroatien och Portugal.

– Det är ingen hemlighet att jag håller "Micke" lite före och då vill jag också att Emil (Krafth) ska få chansen, men det är en position där jag troligen gör ett tidigt byte för att även Mattias ska få chansen att visa upp sig, säger Janne Andersson.

Klart är att mittbacken Filip Helander lämnar truppen på grund av skada. Dejan Kulusevski och Ludwig Augustinsson reser inte med till Moskva utan ansluter till truppen i Zagreb i veckoslutet.

Fakta: Sveriges kommande matcher

Torsdag: Ryssland i Moskva klockan 18.15.

Söndag: Kroatien i Zagreb kl 18.00.

14 oktober: Portugal i Lissabon kl 20.45.

11 november: Danmark i Brøndby. Avsparkstid ej klar.

14 november: Kroatien i Solna kl 20.45.

17 november: Frankrike i Paris kl 20.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om