Spionens varning: Tjeckien fysiskt starkt lag

Landslagsspionen Lasse Jacobsson är van vid att kartlägga motståndare in i minsta detalj. Årets första underrättelserapport har varit knepigare än vanligt att slå fast. –Det här har inte varit lätt, säger han inför kvällens playoffrysare mot Tjeckien.

Tjeckien ska inte underskattas, trots stort manfall, säger Sveriges landslagsspion Lasse Jacobsson inför kvällens playoffsemifinal på Friends arena. Arkivbild.

Tjeckien ska inte underskattas, trots stort manfall, säger Sveriges landslagsspion Lasse Jacobsson inför kvällens playoffsemifinal på Friends arena. Arkivbild.

Foto: Roman Kruchinin/AP/TT

Fotboll2022-03-24 12:01

Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Silhavy tager vad han haver sedan en mängd givna startspelare tvingats tacka nej till möjligheten att ta landet till VM-slutspelet.

Vladimir Coufal, Ondrej Celusta, Tomas Kalas, Jan Boril, Patrik Schick och Matej Vydra är de tyngsta tappen inför kvällens playoff mot Sverige på Friends arena.

Illa för Silhavy och Tjeckien – men manfallet har också gjort Lasse Jacobssons jobb svårare.

Ändrar inte mycket

Rapporten till förbundskaptensduon Janne Andersson och Peter Wettergren lär innehålla några om och men.

– Det har kommit till, försvunnit och kommit till spelare igen. Som anfallaren Tomas Pekhart, som kom tillbaka. Men man är van vid att det kan hända grejer tätt in på matcherna, säger Jacobsson.

Några radikala taktiska förändringar tror han dock inte på.

– Efter EM har de spelat på ungefär samma sätt och jag tror inte att de ändrar på så mycket på bara några dagar.

Hur pass försvagat är Tjeckien av att så många spelare saknas?

– Deras centrala mittfält är detsamma som under EM. Schick måste vara en försvagning. Han gjorde fem mål i EM och har gjort 20 i Bundesliga. Och det för Leverkusen. Det är inte Bayern München han spelar för. Det måste vara ett rejält tapp för dem.

Smälla i duellerna

TT: Hur löser de försvaret med högerbacken Vladimir Coufal borta och mittbacksproblem?

– Ja, nu säger jag väl fel, givetvis. Lukas Masopust spelade högerback i ligan senast och jag tror på honom där. Jakub Brabec tror jag spelar mittback och sedan blir det antingen Tomas Petrasek eller David Zima bredvid honom och Ales Mateju som vänsterback.

Det är vinna eller försvinna som gäller i kväll. Jacobsson tror på en fysiskt hård match. Med andra ord – det kommer att smälla i duellerna.

– Det är ett storleksmässigt rejält, fysiskt lag som är bra på fasta situationer och inlägg. Där är de tunga och kommer in i straffområdet med mycket folk. Vi måste vara noggranna och på plats i vårt försvarsspel.

– Duellspelet kommer att bli oerhört viktigt. På så sätt är det bra att varningar försvann. Då kan man ta en i varje match, säger Lasse Jacobsson.

Efter en gemensam aktion från nationerna i playoffspelet ströks varningarna från kvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om