Snackisarna från allsvenska premiäromgången

Publikfest, favoritfall – och en omtalad petning. Allsvenskan 2022 har sparkats i gång. Här är några av snackisarna från herrarnas premiäromgång.

För första gången i coronapandemin marscherade Hammarbys supportrar traditionsenligt från Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm till Tele2 arena där Helsingborg besegrades med 2–1 i lördagens allsvenska premiärmatch.

För första gången i coronapandemin marscherade Hammarbys supportrar traditionsenligt från Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm till Tele2 arena där Helsingborg besegrades med 2–1 i lördagens allsvenska premiärmatch.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-04-05 11:24

+ Publikfest – nästan överallt

För första gången sedan våren 2019 sparkades herrarnas fotbollsallsvenska i gång utan publikrestriktioner i coronapandemin. Och på de flesta håll bjöds det på publikfest, såsom på Tele2 arena där tusentals Hammarbysupportrar i sedvanlig ordning marscherade från Medborgarplatsen. Det var i det närmaste slutsålt, över 30 000 på läktarplats, när "Bajen" besegrade nykomlingen Helsingborg med 2–1. Gott om publik var det även på IFK Göteborgs och Djurgårdens hemmasegrar mot IFK Värnamo respektive Degerfors.

Detsamma går dock inte att säga om Elfsborgs första hemmamatch för året. Strax över 4 000 hade tagit sig till Borås arena, som tar in det fyrdubbla, på måndagen för att se fjolårsfyran 0–2-förlora hemma mot Mjällby. "Bedrövligt", konstaterade Discovery+ expert Alexander Axén i sändningen.

+ Petades – kritiserade klubben

Oscar Linnér har hamnat i fokus i Gif Sundsvall – men inte på det sätt vare sig han själv eller klubben önskat. Den tidigare AIK-målvakten, som är på lån från tyska Arminia Bielefeld, fick sitta på bänken borta mot Sirius, 1–2, i premiären.

Det tyckte han så här om:

– Det här är väldigt svårt att acceptera om jag ska vara ärlig, sade han till Aftonbladet och fortsatte:

– Tajmingen för ett sådant här karriärshaveri, som det här ändå blir, var väl inte helt hundra.

Enligt Sundsvalls Tidning hade "Giffarna" på måndagen ett möte om nyförvärvets framtid i klubben.

+ Edvardsens dubbel

Victor Edvardsen såg med sina 14 mål till att nykomlingen Degerfors klarade nytt kontrakt i fjol. Till den här säsongen har anfallaren bytt ett Dif mot ett annat. Och när Djurgården mötte just Degerfors på Tele2 arena på måndagen visade Edvardsen att släkten är värst. 26-åringen stod för två av målen i Djurgårdens 3–1-seger, varav det senare blev omdiskuterat på grund av ett vilt målfirande.

– Att jag valde att fira det sista målet har inte att göra med att jag inte respekterar klubben utan jag tycker ändå att jag visade en respekt vid första målet. Jag kommer alltid att ha hjärta för den klubben, sade Victor Edvardsen till TV4:s Fotbollskanalen.

+ Favoritfallen

Det var inte bara Elfsborg som åkte på en oväntad premiärsmäll. Även IFK Norrköping, som enligt de svenska fotbollsjournalisterna slutar sexa i år, kammade noll i den första omgången. Hemmamötet med Varberg slutade 0–1, trots rätt stort spel- och chansövertag för Norrköping.

– Det är bara att konstatera att vi förlorar. Jag är besviken men det finns bitar vi kan ta med oss och måste ta med oss för att fortsätta att bli bättre, sade tränaren Rikard Norling till TT.

Fakta: Så slutade premiäromgången

Hammarby–Helsingborg 2–1, Häcken–AIK 4–2, IFK Göteborg–IFK Värnamo 2–1, Sirius–Gif Sundsvall 2–1, Kalmar–Malmö FF 0–1, IFK Norrköping Varberg 0–1, Elfsborg–Mjällby 0–2, Djurgården–Degerfors 3–1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!