SMFF: "Har förståelse för frustrationen som finns"

Folkhälsomyndigheten avvaktar med besked kring elitfotbollen i Sverige. Det försvårar också läget för seniorverksamheten på lokal nivå. "Den naturliga kopplingen är ju att eliten sätter igång först", säger Henrik Landén, kanslichef på Smålands Fotbollförund.

Blir det någon lokal seniorfotboll i juni? Det återstår att se.

Blir det någon lokal seniorfotboll i juni? Det återstår att se.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-05-15 17:13

Under fredagen hoppades många att Folkhälsomyndigheten skulle komma med ett besked kring hur det blir med elitfotbollen i Sverige. Men FHM meddelade Riksidrottförbundet, Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam att ett besked istället kommer i början av juni. Den tänkta premiären för svenska cupen är 1 juni medan Allsvenskan siktat på start den 14 juni. Med största sannolikhet får de skjutas upp ytterligare.

Det påverkar också distriktsförbunden i allra högsta grad. Planen har varit att dra igång de lokala seniorserierna i mitten av juni men läget är ännu oklart.
– Vi hade hoppats kunna få ett besked om när startskottet för elitfotbollen kan gå. Det hade varit en förutsättning mot att kunna ha en dialog om hur vi går till väga med seniorfotbollen på lokal nivå, säger Henrik Landén, kanslichef på Smålands Fotbollförbund.
Är det nödvändigt att elitfotbollen kommer igång först innan de lokala serierna kan starta?
– Den naturliga kopplingen är ju att eliten sätter igång först men det finns många parametrar som spelar in. Det är ett väldigt osäkert läge fortfarande.

Folkhälsomyndighetens avvaktande inställning har väckt starka reaktioner från bland annat Svenska fotbollförbundet. Henrik Landén förstår missnöjet.
– Elitspelarna är heltidsanställda som har fotbollen som yrke. Något man tagit upp från förbundshåll är att köpcenter, till exempel, fortfarande kan ha öppet men att fotboll inte kan spelas. Jag har förståelse för frustrationen som finns, säger Landén.

Från SMFF:s håll hoppas man kunna ge klarare besked om den lokala fotbollen nästa vecka.
– Vi får sätta oss ned och diskutera och sedan kommer vi att gå ut med hur det blir, säger Landén.
Hur går diskussionerna om eventuella träningsmatcher?
– De rekommendationerna som finns gäller fortfarande tillsvidare. Där är det också myndigheterna som påverkar. 

Hittills är ungdomsmatcher de enda som tillåts, förutsatt att de spelas utan publik.
– Det finns ett stort sug för att spela fotboll. Klubbarna sköter det här med ungdomsmatcher galant och tar ett stort ansvar för att se till så att de sker på rätt sätt. Det är också ett steg mot att kunna dra igång seniorverksamheten, avslutar Landén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!